28°C weather icon

IZBOR SPORTAŠA 2010.

02.02.2011.

IZBOR SPORTAŠA 2010.

Ella, Vlado, odbojkašice i malonogometaši

Pripremili: Mladen BAGIĆ i Ivona ĆIRAK
Fotografije: IvoR

Vaterpolist Vlado Lalić i kickboksačica Ella Filipović su najbolji sportaš i sportašica 2010. MNK Novo vrijeme i OK Makarska momčad i ekipa godine. Anđelo Rafanelli zaslužio je Nagradu za životno djelo. Pero Gazilj i Danijela Kostanić ravnopravno su izabrani za trenera godine. Svi su oni dobili priznanja na upriličenoj svečanosti, 17. po redu otkako je organizira Zajednica sportskih udruga. U ime nagrađenih zahvalio je Anđelo Raffaneli.
Predsjednik ZSU Stipe Bušelić i tajnik Veselko Šimić su u najavi svečanosti, pod svodom gradske dvorane uz čestitke laureatima, naglasili i aktualne probleme u funkcioniranju sporta.
- Problemi su veliki i ne smijemo zatvarati oči. U svemu ipak tražimo dijalog s gradskim vlastima, ali ide teško. Današnja situacija s financiranjem je skoro bezizlazna, puno toga ne štima, klubovi su zaduženi do grla, rješenja nema na vidiku. Jesmo na svečanosti, ali ovo trebamo reći, zbog sportske sutrašnjice, zbog ovih mladih nada koje nagrađujemo… - kazao je Bušelić između ostalog, nadajući se da će se s politikom ipak sjesti za stol i vidjeti kako dalje.
Priznanja su uručivali Stipe Bušelić, Tomislav Barnjak, Veselko Šimić, Frane Mucić i Stipan Stanić, članovi IO ZSU.


Ivan Ivanda: Prebrodit ćemo probleme
Na kraju svečanosti dogradonačelnik Ivan Ivanda je ustvrdio da grad unatoč krizi ide naprijed, da je proračun od 93. s 5 milijuna narastao do današnjih 70 milijuna kuna. Čujem i znam za trenutne probleme, ali se nadam da ćemo ih uspješno prebroditi. Evo, veliki korak u svemu je i pokretanje studija za izobrazbu trenera – unio je Ivanda malo optimizma, naravno uz čestitke svim nagrađenima, i posebnu zahvalu Zajednici sportskih udruga koja se sjetila onih koji više nisu među nama, i zahvalila njihovim najbližima.


Nije se moglo a ne primijetiti, i to je većina komentirala za i nakon svečanosti, na skromnom domjenku kojeg je na stol pripremio Ozren Miočević. Proglašenju laureata iz gradske politike nazočio je samo dogradonačelnik Ivanda. Nije nazočio ni ravnatelj JU GSC Lovor Vodanović što su glasno povezivali s njegovim dopisima klubovima da će 1. veljače van ukoliko ne plate dvoranu i bazen. Nije također bilo nikoga iz «najjače» udruge, HNK Zmaj, čija su dva dječaka dobila priznanje, njihov najdugovječniji član Raffanelli dobio najvišu nagradu (zanimljivo, predložili su ga drugi klubovi, a ne Zmaj ?!).

ŽIVOTNO DJELO
Anđelo Raffanelli (63), zmajevac dušom i tijelom, igrač, trener, klupski funkcionar, ekonom, koautor klupske monografije «Zmaj živi vječno». Za sve koji ga poznaju jednostavno – Ako. I ako je baš tko zaslužio ovo priznanje, zaslužio ga je baš Ako. Čestitamo !
Upravo sakuplja građu za novu monografiju, sada VK Galeb. I dovršit će to Ako sigurno, a nakon toga već ima ponuda za nove.
Jer, tko danas ima snage, volje i živaca kucati od vrata do vrata, izvlačiti iz starih škafeta i sa šufita stare fotografije i zapisnike…trgati sve od zaborava, i to pretakati u povijest.
U Makarskoj danas samo Anđelo Raffanelli.

POSTHUMNA PRIZNANJA
Posthumno su nagrađena osmorica sportaša za značajan doprinos razvoju makarskog sporta, a koji su preminuli u 2010. Priznanja su preuzeli članovi obitelji, unuci, sinovi, supruge…Bilo je jako dirljivo.
Antiša Beroš (1950. – 2010.), Ivica Letica (1936. – 2010.), Tajmir Nola 1941. – 2010.), Sreten Jurišić (1935. – 2010.), Dražen Puharić (1940. – 2010.), Josip Mahalek (1926. – 2010.), Tomislav Vujčić (1938. – 2010.), Branko Miloš (1937. – 2010.).

NADE
Anđela Stanić, Ivan Buljubašić (KBK Mawashi), Ana Klarić, Bepa Pavlić, Nikolina Antičić -Lović (OK Makarska), Antonio Vranješ, Rino Bekavac (RK Kingtrade), Ante Bašković, Matea Katavić (AK Sveti Marko), Joze Antičić, Josip Eljuga (VK Biokovo), Toni Grle (RK Makarska rivijera), Denis Srzić (KK Amfora), Ante Brnić, Josip Matković (HNK Zmaj), Petra Čolak, Ada Vranješ, Rea Pletikapa (ŽRK Makarska), Jordan Gregor Gregorić, Filip Rajčević, Luka Vidoš (VK Galeb), Sara Peko (TK Makarska).

Obljetnice: HPD Biokovo - 80 godina postojanja, Udruga malog nogometa – 30 godina postojanja, OK Makarska – 15 godina postojanja.


TRENERI GODINE
Danijela Kostanić (30), trener makarskih odbojkašica. Aktivna odbojkašica do skora kada je zbog ozljede ostala isključivo na klupi. Završila kineziološki fakultet. Za vrijeme studija igrala je za prvoligaša Viadukta iz Zagreba. Nekoliko godina uz aktivno igranje vodi mlađe uzraste Makarki, sada je trener prve ekipe koja uspješno nastupa u 2. međužupanijskoj ligi.

Pero Gazilj (30), trener u KBK Mawashi, kako sam kaže najuspješnijem i najboljem makarskom sportskom klubu. Pohađa Višu trenersku školu, u kickboxingu je skoro 20 desetljeća, reprezentativac je Hrvatske i osvajač triju zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava. Njegovi mladi borci su već krenuli njegovima stopama, puno je u klubu svjetskih prvaka i prvakinja.

MOMČAD GODINE
OK Makarska

EKIPA GODINE
MNK Novo vrijeme

SPORTAŠ GODINE Vlado Lalić,

Priznanje čitavoj momčadi


Već drugu godinu za redom nagradu sportaša godine odnio je igrač VK Galeb (lani Mićo Marinović). Vlado Lalić, 28-godišnji kapetan tog kluba u kojemu je aktivan od svoje devete godine, kaže kako je sretan zbog priznanja, no dodaje kako je riječ o satisfakciji za cijelu momčad.
- Ovu vrijednu nagradu doživljavam kao priznanje cijeloj ekipi, a meni je kao kapetanu pripala čast da 'pokupim vrhnje'. Ne treba zaboraviti da je seniorska ekipa dobrim dijelom sastavljena od studenata koji stanuju u Zagrebu, Dubrovniku… Svi oni moraju putovati na treninge, po mogućnosti što češće. Ja sam, primjerice, u prošloj godini dolazio skoro 30 puta. Zato mi je drago da je to ipak priznato - komentirao je Lalić, nakon dodjele nagrada i poziranja za zajedničku sportsku fotografiju.
Kako je na dodjeli dvaput, doduše u rukavicama, spomenut zategnut odnos između sportaša i Grada jer je očito da sportu ne cvjetaju ruže, zanimalo nas je misli li da su priznanja samo forma u odnosu na konkretne rezove koji su nužni u ovom području.
- Ne mislim tako. Situacija u gradu nimalo ne umanjuje vrijednost priznanja iz razloga što se nagrada dodjeljuje prema konkretnim rezultatima. A pitanje statusa i financiranja sporta takvo je otkad sam ja u sportu - odgovorio je Lalić koji sa svojom ekipom uistinu ima razloga biti ponosan na rezultate. U 2010. je godini VK Galeb, naime, osvojio 3. mjesto u 1. B ligi.
Sam Lalić, inače vlasnik odvjetničkog ureda u Zagrebu, u 1996. je godini bio kadetski viceprvak Hrvateke i najbolji igrač Hrvatske. U 1999. godini igra u momčadi Galeba, seniorskog prvaka 2. hrvatske lige. 2002. godine igra za seniorsku momčad 2. hrvatske lige, kao i u 2008. godini.
SPORTAŠICA GODINE Ella Filipović

Poticaj za budućnost


- Nagrada koju sam dobila poticaj mi je da radim više i bolje. Jako sam sretna zbog ovog priznanja - rekla je Ella Filipović, učenica 1. razreda opće gimnazije, koja je proglašena sportašicom godine 2010.
Petnaestogodišnja višestruka prvakinja, kojoj je, usput, priznanje stiglo baš kao rođendanski dar, samo dan nakon rođendana, kickboxingom se bavi manje od pet godina i u to je kratko vrijeme postigla izvrsne rezultate. Podsjetimo, na prvi pogled krhka i samozatajna Ela, koju biste teško povezali s ovim 'muškim' sportom, lani je s ozlijeđenom nogom nastupila na prvenstvu Hrvatske i unatoč tomu osvojila prvo mjesto. Ponovno. Jer, kao reprezentativka Hrvatske u Beogradu je, s četiri pobjede, osvojila titulu svjetske prvakinje! Na kupu iste te godine osvaja 1. mjesto u kategoriji light kontakt +65 kilograma, a na zadnjem turniru u 2010. godini osvaja 1. mjesto u istoj disciplini i kategoriji.
Je li to satisfakcija i za klub, budući da je i trener Pero Gazilj proglašen trenerom godine?
- Naravno da jest. Iako je naš klub do sada imao stvarno jako puno uspjeha i vrhunskih rezultata - rekla nam je Ela koja, izvan školskih obaveza i napornih treninga, nalazi vrijeme i za hobije - sate saksofona.

I. ĆIRAK
makarska logo