7°C weather icon

Ivani Prodan po drugi put zlato za najbolju tortu makaranu

10.06.2012.

11.6.2012.Sedmo natjecanje za najbolju tortu makaranu okupilo 15 majstorica i majstora, a uskoro bi trebalo stići i Rješenje o upisu u registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske iz Ministarstva turizma


Torta makarana je stara slastica bez koje ne može niti jedna značajnija fešta. Makarke se drže recepata, i tako su je očuvale. Prije sedam godina krenulo se većim koracima za njezino vrednovanje. Tako torta makarana ima svoj logo, a samo se čeka rješenje Ministarstva kulture kojim postaje jedno od 20 zaštićenih jela upisano u registar nematerijalne kulturne baštine RHMakarka Ivana Prodan uistinu je kraljica torte makarane! Na ovogodišnjem (sedmom po redu) natjecanju za najbolju tortu makaranu, kojemu je domaćin bio hotel Park 10. lipnja, prvu nagradu za najbolje napravljenu autohtonu staru makarsku slasticu Ivani Prodan uručio je Veljko Barbieri. Na dar je makarska majstorica, uz novčanu nagradu, dobila stakleni tanjur na kojem je ugraviran zaštitni znak torte makarane, poklon koji će krasiti sva buduća natjecanja.
Druga nagrada stigla je u ruke Karmele Mateljak, a uručila ju je Sandra Vranješ, stručna suradnica u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Makarske. Treće mjesto podijelili su Hoteli Makarska d.d. ( tortu je radila Mira Vujčić iz hotela Meteor) i Sonja Borić, a nagradu je uručio Tonći Lalić, ispred Ureda makarske Turističke zajednice.
Na ovogodišnji Dan torte makarane svoje je radove donijelo 15 natjecateljica i natjecatelja, a svi su nagrađeni priznanjem - knjigom tučepskog pjesnika Branka Bušelića 'Čempresi restu uzgor', platnenom torbom s logom torte makarane, i slasticom koju je hotel Park osmislio kao suvenir. Od prvog natjecanja vjeran pratitelj manifestacije je Apfel, a i ove godine se uključila zadarska Maraska.
Na terasi hotela Park sve je bilo u znaku fešte, a vodila ju je Marija Talijančić Katavić, glazbeno uljepšali klapa Fjoret i VIS Gala (dok je vokalna skupina FA Tempet tek dan ranije otkazala svoj nastup!).


Iz pozdravnih riječi koje su uputili i zahvalili čuvaricama recepta torte makarane ( Dražen Kuzmanić - u ime Grada Makarske, Tonći Lalić - ispred TZ grada Makarske te Ana Kunac - kustosica u Gradskom muzeju) vidljivo je da je ideja za očuvanje jedinstvene makarske gastronomske slastice koju je prije sedam godina pokrenula Udruga Dalmatinski kuhar, pala na plodno tlo. Zajedničkim angažmanom Grada Makarske, Turističke zajednice i Apfela Makarska, svesrdno  su se projektu predali: Vedrana Vela Puharić, Ana Kunac, Ivana Kokić, Lidija Vukadin Vranješ, Sandra Vranješ, Joško Lopar i mnogi drugi prijatelji u projektu. Trud ljudi uključenih u projekt, koji su svojim entuzijazmom i ljubavlju prema svom gradu posljednjih godinu dana vrijedno prikupljali staru literaturu, recepte, objave, fotografije i različite dokumente, napokon se isplatio! Sve je to od neprocjenjive vrijednosti za promociju torte makarane i njezino brendiranje.Veljko Barbieri: Ona je dijete Biokova, uzmorja, grada!
Točno se znalo što stručno oko žirija ocjenjuje – okus, miris, izgled teksture. Veljko Barbieri je predsjedavao, i nije krio zadovoljstvo što se torta makarana 'otrgla' svim brušenjima kroz dugu povijest. Ona je dijete Biokova, uzmorja, grada. Torta makarana daje gastronomsku prepoznatljivost našem gradu.
Sjećanje na prof. Petra Puharića
Veliki zaljubljenik u svoj zavičaj pok. prof. Petar Puharić u svojoj knjizi 'Zavičajne uspomene' zaustavio je trenutak vremena kada je Makarska imala kraj cvjetnog đardina jedinu slastičarnicu. Priča o torti makarani ga je pratila kroz djetinjstvo, a trag o njoj trajno je utisnuo slovima u knjizi koja je vrijedna za sve ono što se danas čini da bi torta makarana postala slatki simbol Makarske.

Uskoro osnivanje udruge
Kako bi se i dalje kvalitetno provodio postupak zaštite i brendiranja torte makarane osnovat će se istoimena udruga. Osim aktivnosti zaštite, brendiranja, promoviranja i populariziranja torte makarane u turističke svrhe, udruga će okupiti slastičarke/re, domaćice/ne, majstorice/re, kuharice/re, ali i poznavatelje tradicionalne recepture naše najstarije slastice, radi očuvanja njezine izvornosti i autohtonosti.

Organizatori uputili zahvalu dugogodišnjoj članici žirija gospođi Anki Puharić
Gospođa Anka Puharić, kao poznavateljica tradicionalne recepture torte makarane, članica je žirija od 1. godine održavanja ovog natjecanja. Nažalost, zbog zdravstvenih problema gospođa Anka ove godine nije bila u mogućnosti sudjelovati u ocjenjivanju, međutim organizatori su putem voditeljice uputili riječi zavale gospođi Anki!


Ivana Prodan dva puta zlatna i jedanput srebrna
Laskavu titulu za najbolje napravljenu tortu makaranu po drugi put je osvojila Ivana Prodan iz Makarske. Nije joj to prvi put da se popela na pobjednički tron, Ivana je već osvojila srebro 2009. i zlato 2010. – Drago mi je da je prepoznat trud i držanje starog recepta. Mene jer naučila svekrva Ivica Prodan Kumpar, a njoj je tajne prenijela Nikina Gilić. Stari je to recept (više od stotinu godina) po kojem radim. Sastoji se od bajama, šećera, jaja, mirodija. Uvijek pravim na isti način, moja obitelj i prijatelji guštaju.Natjecatelji/ce
U sedmom izboru za naj-tortu makaranu,staru makarsku slasticu, natjecali su se Sonja Borić, Hotel Osejava, Hotel Park, Hoteli Makarska, Ljubica Zovko, Filip Filipetti, Konoba Veza, Ivana Prodan, Sandra Bašković, Antonia Srzić, Jadranka Puharić, Katica Puharić, Ksenija Protrka, Kavana Romana, Karmela Mateljak.
Stručni žiri
Veljko Barbieri, predsjednik - gastronomski stručnjak i književnik, a članovi su Ljubica Mihaljević Falak, umirovljenica - poznavateljica tradicionalne recepture torte makarane, Nikša Ivičević Bukara - najtrofejniji ugostitelj s Makarskog primorja, dr. Jadranka Jurišić Bebek - epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Mišo Ivandić - tehnički direktor hotela Park i dugogodišnji stručnjak u ugostiteljstvu.


Torta makarana kao suvenir hotela Park
Hotel Park se potrudio i pokazao se kao dobar domaćin. Bila je to prigoda da pokaže koliko drži do stare makarske slastice. Rade je i pakiraju u nekoliko veličina, a to je gostima najdraži i, naravno, najslađi suvenir.Grad Makarska zahvaljuje svim natjecateljima, sudionicima natječaja za vizualni identitet, sponzorima i prijateljima projekta, stručnom ocjenjivačkom žiriju, sredstvima priopćavanja , posjetiteljima i svim zaljubljenicima u makarsku tradicionalnu slasticu - tortu makaranu!


Tekst: Jasna Morović i Lidija Vukadin Vranješ
Foto Željko Kovačić
(Portal Makarsko primorje)
makarska logo