14°C weather icon

Istraživanje o transparetnosti financija i proračuna: Grad Makarska prvi put dobio peticu i našao se među 54 lokalne jedinice u Hrvatskoj s najvišom ocjenom

03.07.2018.

Prema objavljenim rezultatima najnovijeg ciklusa istraživanja trasparentnosti proračuna županija, gradova i općina u Hrvatskoj, koji svake godine provodi Institut za javne financije, Grad Makarska prvi put je dobio peticu, te se našao među 54 lokalne jedinice u Hrvatskoj sa najvišom ocjenom. Rezultati su dobiveni na temelju analize službenih web stranica lokalnih jedinica, a prema broju objavljenih proračunskih dokumenata. Prema ocjenama Instituta za javne financije Grad Makarska ima objavljene sve proračunske dokumente (godišnji uzvještaj, izglasani proračun, polugodišnji izvještaj, prijedlog proračuna), a peticu je ove godine zaslužio zahvaljujući prvi put objavljenom proračunskom vodiču.

Inače, analiza transparentnosti proračuna 576 lokalnih jedinica u Hrvatskoj, prema istraživanju Instituta za javne financije, pokazala je da županije, gradovi i općine iz godine u godinu napreduju kada je u pitanju transparentnost financija i proračuna, pa je za razliku od prošlogodišnje trojke, prosječna ocjena koju su zaslužili gradovi za transparentnost četvorka.

Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija, ističe se u zaključku analize.

 

makarska logo