4°C weather icon

Interdisciplinarni znanstveni skup „MAKARSKO PRIMORJE OD KRAJA DRUGOG SVJETSKOG RATA DO 2011. GODINE“

18.04.2012.

13.4.2012.


INTERDISCIPLINARNI ZNANSTVENI SKUP
„MAKARSKO PRIMORJE OD KRAJA DRUGOG SVJETSKOG RATA
DO 2011. GODINE“


Kao što smo već najavili, u Makarskoj će se 3. i 4. svibnja (četvrtak i petak) 2012. u hotelu Park održati interdisciplinarni znanstveni skup Makarsko primorje od kraja Drugog svjetskog rata do 2011. godine. Skup se održava u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Grada Makarske, a u povodu 50. obljetnice potresa koji je 1962. godine zadesio Makarsko primorje. U sklopu skupa izaći će i Zbornik radova, koji će biti promoviran na kraju programa skupa - u 11,30 sati.
Događaji i društveni procesi koji su uslijedili nakon Drugog svjetskog rata na Makarskom primorju trajno su promijenili društvene i gospodarske odnose u lokalnoj zajednici, ali i krajobraz ovog područja. Međutim, u okviru društvenih i humanističkih znanosti u Hrvatskoj tijekom navedenog razdoblja nije bilo sustavnog znanstvenog pristupa istraživanju tih činjenica.
Nadamo se da će ovaj znanstveni skup i Zbornik radova biti, prije svega, poticaj za daljnje istraživanje te tematike te za javne rasprave o razvojnim perspektivama i identitetskim odrednicama Makarskoga primorja.
Zbornik obuhvaća 21 rad 32 autora različitih znanstvenih i stručnih interesa. Pretežiti broj (18 radova) iz područja je društvenih i humanističkih znanosti, dok su dva rada s područja prirodnih znanosti te jedan iz tehničkih znanosti. Radovi su razvrstani u šest tematskih cjelina: Stanovništvo i njegove mogućnosti, Mjesna naseljska mreža i samouprava, Gospodarska evolucija: od poljodjelstva do prometa i turizma, Potresi 1962. godine u lokalnoj povijesti, Zapisi o identitetu, te U ono vrijeme obrane… koja se odnosi se na rad "U Konavoskim brdima" - prilog poznavanju ratnog puta 156. makarsko-vrgoračke brigade/domobranske pukovnije HV, u kojem se prikazuje uloga i ratni put 156. brigade tijekom Domovinskog rata.
U Programskom su odboru: Vlado Šakić – predsjednik, Anka Mišetić, Boris Mlačić, Nenad Pokos i Vinicije Lupis.
Članovi Organizacijskog odbora su Marko Mustapić – predsjednik, Ivan Ivanda, Ivan Hrstić i Stanko Rihter, dok su u Povjerenstvu Organizacijskog odbora za tehnička pitanja Lidija Vukadin Vranješ, Hrvoje Pejić, Marina Andačić Krivić i Dražen Kuzmanić.
Očekujemo da će ovaj znanstveni skup raznovrsnošću tema privući veliki broj posjetitelja!
Otvaranje skupa bit će u četvrtak 3. svibnja u 9, 30 sati.
Dobro došli!


makarska logo