9°C weather icon

Inspekcijski nadzor potvrdio odluke Upravnog vijeća i gradonačelnika: Dječjem vrtiću i bivšoj ravnateljici novčane kazne zbog nepravilnosti u radu

10.12.2013.

Gradonačelnik Tonći Bilić i predsjednica Upravnog vijeća Ivana Gabrić izvijestili su javnost o nalazima provedenog nadzora u Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce od strane Pedagoške i Prosvjetne inspekcije koji su rezultirali novčanim kaznama za ustanovu i bivšu ravnateljicu Anelu Kekez te zahtjevom za razrješenje predstavnice roditelja u Upravnom vijeću.

 

-Nalazi su potvrdili su da je moja odluka o razrješenju ravnateljice bila ispravna i utemeljena na činjenicama i zakonu. Nadzor je potvrdio nepravilnosti o kojima smo govorili na osnovu čega je izdan prekršajni nalog kojim se Dječji vrtić Biokovsko zvonce  kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća kuna, a bivša ravnateljica kaznom od 2 tisuće kuna. Podnesen je i zahtjev za razrješenje članice Upravnog vijeća vrtića iz redova roditelja budući je izabrana suprotno odredbama Statuta, a na što smo također ukazivali. To je najbolji odgovor onima koji su nas prozivali  za revanšizam i političke smjene, a posebno HDZ-u  čiji su neargumentirani napadi imali samo jedan cilj: prikriti nepravilnosti u radu. Sigurno su razočarani jer su mislili da od nadzora neće biti ništa budući da je, citiram ' to ipak HDZ-ovska inspekcija'. Moja odluka, a to je potvrdila inspekcija, nije bila rezultat nikakvog razračunavanja s neistomišljenicima nego s onima koji ne poštuju zakone i pozitivne propise RH i ne rade na dobrobit grada Makarske i njezinih građana, izjavio je Bilić naglasivši kako je za njega ovo kraj priče oko rada i razrješenja bivše ravnateljice.
- Inspekcijski nadzori i dalje su u tijeku, a javnost će o nalazima biti pravodobno obaviještena. U vrtiću se radi na tome da se uočene nepravilnosti otklone u zadanim rokovima, posao je obiman, a Grad čini ono što je u njegovoj moći. Reagirali smo odmah i rebalansom proračuna osigurali sredstva da stručne osobe pomognu pripremiti svu potrebnu dokumentaciju za neometan nastavak rada vrtića, naglasio je Bilić.
 
Na rezultate nadzora osvrnula se i predsjednica Upravnog vijeća Ivana Gabrić koju je makarski HDZ, nakon što je javno progovorila o nepravilnostima u Dječjem vrtiću, prozvao za mobing nad bivšom ravnateljicom te suodgovornost  'za smjenu prije isteka mandata koj podsjećaju na 1945.'.
- Nalazi inspekcijskih službi potvrđuju točnost svega što sam tvrdila od početka, svega što je napisano u zaključku o razrješenju za koje je glasovalo pet članova Upravnog vijeća. Dakle, nije Ivana Gabrić nije vršila 24-satni teror ni nad kim, a kamoli mobing nad ravnateljicom Anelom Kekez, nego je inzistirala na zakonitosti te kvalitetnom, stručnom i temeljitom radu kao i otklanjanju nepravilnosti koje su od početka bile vidljive. Također ovom prilikom želim istaknuti da sam od prvog dana zaista prionula temeljitom i analitičnom radu s ciljem upoznavanja s poslovanjem i stručno-pedagoškog rada, nauštrb mog slobodnog vremena, moje obitelji, mog kućnog budžeta budući da za svoj rad u Upravnom vijeću ne primam niti želim dobivati nikakvu naknadu. Dakle, riječ je o javnom interesu, a to su naša djeca kojih u dječjem vrtiću ima više od 520. Cilj mi je da im osiguramo kvalitetne, suvremene uvjete boravka koji će poticati njihove talente i omogućiti da se kvalitetno razvijaju u ovoj sredini koja je ograničena po društvenim pitanjima. Izrečena kazna možda nije velika, ali je za vrtić maksimalna jer se nalazi u teškoj financijskoj situaciji. Dovoljno je reći da ne raspolaže s dovoljno novaca na računu za plaće djelatnika, a da su roditeljska davanja visoka i da se više ne smiju povećavati. No, neovisno o kaznama trebala bi postojati i nekakva moralna odgovornost i savjest ključnih osoba koje su u proteklom periodu upravljale ovih gradom i dovele sve gradske institucije u nezavidni položaj, zaključila je Gabrić postavivši javno pitanje bivšem gradonačelniku.
- Pitam Marka Ožića Bebeka podsjeća li ga ovo što ovdje stoji crno na bijelom na 1945. ili na današnjicu i je li svjestan svoje odgovornosti zbog dovođenje vrtića u ovu situaciju? Zar mi danas u jednoj europskoj Hrvatskoj moramo raspravljati o osnovnim uvjetima za boravak djece i normalan rad u vrtiću, zaključila je Gabrić poručivši oporbi i medijima da bi bio 'minimum  kulture da joj se ispričaju što su je zbog profesionalno obavljenog rada stavili na lomaču, osobno optužili i izvrijeđali'.
 
Prekršajni nalog izdan protiv Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce i bivše ravnateljice Anele Kekez te Zahtjev za razrješenjem člana Upravnog vijeće vrtića iz reda roditelja Julije Efendić Milunović možete pročitati OVDJE
 
 
 
 

 

 

makarska logo