3°C weather icon

IKKER 2016: Petnaest najboljih kuhara regije ovog će vikenda kuhati u makarskom hotelu Miramare

19.02.2016.

Interregionalno natjecanje kuhara europskih regija IKKER, čiji je domaćin Grad Makarska održat će se ovog vikenda u hotelu Miramare. Program počinje 19. i traje do 21. veljače. U tri dana 15 vrhunskih kuhara iz osam različitih zemalja, proći će kroz natjecateljski dio nakon kojeg ćemo saznati ovogodišnjeg pobjednika koji će ponijeti titulu najboljeg kuhara regije. Osim natjecateljskog dijela svi zainteresirani koji posjete ovu manifestaciju moći će sudjelovati u Master class radionicama, ali i uživati u autohtonim jelima Dalmacije i Crne Gore koja je ovogodišnji grad partner IKKER-a 2016.
Ove godine po prvi put, kuhari će proći pismeno testiranje poznavanja modernih kuharskih tehnika, ali i onaj praktični dio, pripremanja jela koji je predviđen za drugi dan održavanja manifestacije. Praktični dio natjecanja zamišljen je tako da su natjecatelji podijeljeni u tri grupe, a zadatak će im biti priprema hladnog predjela od tune i kozica dok će glavno jelo biti mesno. Predajom svojih receptura, organizatori će se pobrinuti da kuhari dobiju potrebne namirnice kako bi bili što uspješniji u pripremanju zadanih jela koja će im donijeti pobjedu. Nakon što se sve kompetencije i znanja, u pismenom i praktičnom dijelu prigodno valoriziraju od strane stručnog žirija u kojem sjede kuharski majstori Stevo Karapandža i Branko Ognjenović, dobit ćemo pobjednika ovogodišnjeg Interregionalnog natjecanja kuhara europskih regija.
Prva večer ove kulinarske manifestacije i službeni dio otvaranja IKKER-a rezervirana je za predstavljanje Dalmacije, gdje će vrhunski kuhari tradicionalne dalmatinske namirnice pripremati na moderan način, te uz prezentaciju modernog stila posluživanja, nastojati spojiti tradicionalno s modernim. Osim degustacije spremljenih jela, moći će se uživati i u dalmatinskim vinima, dok će poznati književnik i gastronom Veljko Barbieri ispričati gourment priču Dalmacije. Subota će biti u znaku gosta domaćina Crne Gore, na čijoj će večeri posjetitelji moći uživati u autohtonim jelima, koje će posebno za ovu priliku pripremati žene iz Budve. Podršku ovoj međunarodnoj manifestaciji svojim dolaskom pružit će i delegacija Općine Budva, a za potpuni ugođaj, svojom pjesmom pobrinut će se ženska klapa iz Budve.
Svi kuhari s područja Makarske rivijere, ali i ostali zainteresirani u mogućnosti su prijaviti se na Master class, riječ je stručnim edukacijama koje pružaju priliku za usvajanje novih znanja u pripremanju majstorskih delicija. Eleonora Rekeče vodit će Master class: 'Restoranski deserti', dok će japanski chef, majstor u pripremi sushija, kroz Master class: 'Dalekoistočne strasti' prisutne upoznati s tradicionalnim japanskim načinima pripreme tune. Očekuje se i dolazak, japanskog veleposlanika, njegove Ekselencije Keiji Ide.
Makarska će ovog vikenda, po drugi put, postati središte kuharskog svijeta, domaćin jednog od najprestižnijih natjecanja gastronomije u regiji. Ovo je prilika da grad Makarska stekne epitet destinacije šarolike ponude gastronomskih užitaka. Organizatori pozivaju sve građane, ali i one koji će ovaj vikend posjetiti Makarsku da svojim dolaskom podrže IKKER i zaslade svoje nepce.


PROGRAM IKKER 2016. / HOTEL MIRAMARE
Petak, 19. veljače 2016.
12:00 – 15:00 Master class: 'Restoranski deserti'
16:00 – 18:30 Sastanak natjecatelja i priprema za natjecanje
19:00 Večer moderne Dalmacije – otvaranje
IKKER-ova gala večera uz dalmatinski ugođaj i klapu Berulia

Subota, 20. veljače 2016.
9:00 – 11:00 NATJECANJE, GRUPA 1
11:00 ženska klapa iz Budve
11:30 – 13:30 NATJECANJE, GRUPA 2
13:30 Klapa Garbin
14:00 – 16:00 NATJECANJE, GRUPA 3
16:00 bend Adria
Za vrijeme natjecanja izlažu se i degustiraju autohtoni proizvodi Crne Gore
19:00 – 19:30 Svečano proglašenje pobjednika
19:30 – 20:00 Koktel
20:00 Večera domaćina Crne Gore

Nedjelja, 21. veljače 2016.
10:00 – 11:30 Master class za prijavljene: 'Dalekoistočne strasti', japanski chef
 

makarska logo