5°C weather icon

III. Biser mora - vidimo se dogodine!

02.03.2008.

Trodnevna manifestacija Biser mora završena je sinoćnjim proglašenjem pobjednika, te uručenjem nagrada najboljima. Ovu godinu, Biser mora obilježio je najveći broj sudionika, natjecatelja i posjetitelja do sada. Maštovitost mirisa, okusa i boja iz kuhinje hotela Meteor kao i popratna događanja teško je prenijeti na papir, stoga se nadamo da će vam fotografije u prilogu prenijeti barem djelić ove čarobne atmosfere.
Ovogodišnji Biser mora otvorio je svoja vrata i našim građanima, tako da je u subotu ujutro ispred hotela Biokovo Savez kuhara mediteranskih i europskih regija, na čelu s Mirom Bogdanovićem, dijelio bakalar a la fažol i gulaš.

 

Gradska riva, ispred Hotela Biokovo, bakalar i gulaš za naše građane

    


U subotu se u novom ambijentu kavane hotela Meteor Memory održalo i III. natjecanje u izboru najbolje Torte Makarane. Vidno uzbuđenih ali i ponosnih dvanaest natjecateljica došao je bodriti veliki broj posjetitelja, tako da je kavana bila prepunjena. Članovima žirija (kojeg su činili: Ivanka Luetić Boban, autorica knjige Hrvatska kuhinja i jedan od najvećih poznavatelja tradicionalnih receptura dalmatinskih kolača, Orlando Orlandini, kuhar Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, Anka Puharić, Makarka, vrsna poznavateljica tradicionalne recepture Torte Makarane i Nada Vukasović, poznata hrvatska slastičarka) nije bilo jednostavno odlučiti se koja od Makarana je najbolja, jer kako i sami ističu- odlučile su nijanse. Svake godine na ovo natjecanje prijavljuju se dosadašnje, ali i nove natjecateljice: Hoteli Makarska d.d., Vanja Mađor Božinović, Ljubica Gardun, Caffe bar Mirakul, Caffe bar Bam Bou, Ani Kuluz , Boženka Žanetić, Marija Boras, Sandra Bašković, Nede Bušelić, Karamela Mateljak i Silva Tomaš.
Sandra Bašković osvojila je prvo mjesto, dok je Marija Boras ponijela drugo, uz bogate nagrade, pokrovitelja Grada Makarske, Turističke zajednice Grada te SMS-a i Kotany-ja. S obzirom da su sve ostale slastice bilo izvrsne, žiri je odlučio svima uručiti 3. mjesto uz plaketu i prigodne nagrade, tako da, nadamo se, razočaranih nije bilo. Sigurni smo da će ovo natjecanje iduće godine okupiti još veći broj lokalnih domaćica i poznavateljica tradicionalne recepture, te time još više dobiti na važnosti.

Natjecanje za najbolju Tortu Makaranu, kavana Memory- hotel Meteor

    

    


Vratimo se svečanoj večeri i proglašenju pobjednika. Svake godine Savez kuhara mediteranskih i europskih regija proglasi nove vitezove kulinarstva – osobe koje su svojim radom doprinijele razvoju Saveza, te na taj način i razvoju hrvatske gastronomije i turizma. Tako su ovogodišnju prestižnu titulu ponijeli; novinarka Slobodne Dalmacije koja je uz Savez od njegovog osnivanja, Meri Šilović- vitez kulinarstva sa narančastom vrpcom, te Siniša Bronić, voditelj USAID-ovog projekta Poduzetna Hrvatska, koji je pomagao radu i razvoju Saveza, ponio je titulu vitez kulinarstva sa zelenom vrpcom.

Završna večera, hotel Meteor

    

    


Titulu Majstor kuhar 1. reda, kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad i doprinos razvoju Saveza, ponijeli su Damir Modrušan i Rafael Peterković.
S obzirom da su svi finalisti pripremili izuzetna jela koja su zadovoljila najviše standarde određene od strane žirija, isti je odlučio da će svih 8 finalista podijeliti 3. mjesto, a to su: Ivan Babić, Ivan Buzolić, Alessio Battaglioli, Orlando Orlandini, Mario Čepek, Gaetano Raguni, Frane Šerka i Željko Neven Bremec .
Drugo mjesto osvojio je Janez Dološak iz Slovenije, a prvo Špiro Pavlić, najmlađi natjecatelj. Pobjednici su bogato nagrađeni, a svoje oduševljenje nisu krili. Ovim putem svima im od srca čestitamo! Domaćin, inače predsjednik Uprave Hoteli Makarska d.d., te član Gradskog poglavarstva Joško Lelas simbolično je zatvorio III. Biser mora.

 

Sl 1. Žiri u akciji, Sl. 2 Promocija knjige "101 dalmatinac i poneki vlaj" profesora Slobodana Prosperova Novaka

    

 

Sl. 1. Promocija serijala Veljka Barbierija u hotelu Park

         

 

I još puno toga lipoga...

     

makarska logo