15°C weather icon

Idejno rješenje astro-parka Makarske zvjezdarnice

28.02.2009.

3.3.09.

 

Kao što je već najavljeno, projekt Makarske zvjezdarnice zaokružila je i ideja astro-parka koji bi se realizirao na uređenom platou iza buduće Zvjezdarnice. Ideju gradskog vijećnika Damira Brzice na papir je stavio makarski arhitekt Goran Juričić.


Osnovna je ideja da buduća Zvjezdarnica bude i cilj i polazište astro-parka. Dakle, Zvjezdarnica predstavlja Sunce te bi posjetitelji odmah na početku imali priliku doživjeti aktivnosti u samoj Zvjezdarnici, krenuli bi od Sunca, a onda bi pratili stazu Sunčevog sustava, izvedenu u terenu – od planeta do planeta. Na kraju puta imali bi mogućnost sagledati cijeli Sunčev sustav te ponovo krenuti na početak, tj. prema objektu Zvjezdarnice, koja u ovom slučaju predstavlja Sunce. Cijeli plato je izveden u segmentima i kombinaciji trave, šljunka i kamena (betonske kocke), da bi se što bolje istaknula putanja i položaj pojedinog planeta i drugih svemirskih objekata: Merkur, Venera, Zemlja s Mjesecom, Mars, pojas asteroida, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton, u sklopu Kuiperova pojasa, iako je kao planet ukinut, no zbog krajnjeg položaja bit će izveden u terenu, tj. Sunčevom sustavu. Namjena za dječju rekreaciju i aktivaciju su planeti Saturn i Jupiter, koje predstavljaju igračke. Osim ove dvije glavne igračke predviđeno je još nekoliko manjih igračaka koje će također biti istaknute u izvedbenom planu.


Astro-park prema zamisli Damira Brzice

Astro-park je futurističko igralište za djecu s konstrukcijom koja nosi obilježja Sunčevog sustava i svemira. Zanimljiva geometrijska transparentna konstrukcija privlači pogled i izaziva na aktivnost: svladavanje prepreka i strahova te ostvarenje cilja. Stalno kretanje i potpuna koncentracija usavršavaju logično razmišljanje i koordinaciju pokreta u prostoru.
U ritmu koji im odgovara, djeca se mogu provlačiti, penjati, skakati, njihati… Raznolike mogućnosti igre potiču dječju maštu u njima najzanimljivijoj igri.


Ukoliko bi Makarska realizirala projekt astro-parka, bio bi to prvi takav projekt u Hrvatskoj!!!

makarska logo