7°C weather icon

I u Makarskoj obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2013.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Makarske i ove je godine, zajedno s Policijom i Centrom za socijalnu skrb, obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studeni,  kojega su Ujedinjeni narodi ustanovili 1999. godine.  Predsjednica Povjerenstva Ana Dragičević zajedno s djelatnikom policije Vjeranom Alilovićem govorila je na temu nasilja nad ženama na RMR-u, a u obilježavanje ovog važnog datuma ove su se godine uključile i škole.

Među učenicima svih makarskih škola podijeljeni su prigodni letci naslova 'Stop nasilju nad ženama' kojima je cilj upoznati i osvijestiti javnost da je nasilje nad ženama najrašireniji oblik ugrožavanja ljudskih prava te apelirati da se svako nasilje treba prijaviti. Naime, borba protiv nasilja zapravo se suzbija podizanjem svijesti o ovom općem društvenom problemu, no jako je važno s edukacijom početi od najmlađih uzrasta.
 
Statistički podaci Centra za socijalnu skrb u Makarskoj vezani za 2012. godinu govore da su brojke na razini prethodne godine. U prošloj godini, naime, centar je zaprimio 69  obavijesti o nasilju u obitelji.  Žrtve su bile 63 žene i 34 muškarca. Počinitelji su u 60 slučajeva muškarci, a u 31 žene. U prošloj godini zabilježeno je 19 slučajeva tjelesnog nasilja, 35 slučajeva psihičkog nasilja, te 44 prijave vezane za više vrsta nasilja istovremeno. Prema podacima centra, nije zabilježen nijedan slučaj seksualnog nasilja.
 
Kako smo doznali od ravnatelja Centra za socijalnu skrb Ive Raosa, iskustvo je pokazalo da velik broj prijava završava kažnjavanjem obaju partnera. - Zašto? Zato što je nasilje i ružna riječ upućena nasilniku! To je razlog da žena prvi put nazove policiju, prijavi da joj, primjerice, pijani muž prijeti, nagurava je, tuče, razbija, a ona onda viče da je alkoholičar ili upotrijebi još teži rječnik. Onda i ona radi spomenutih riječi završi na sudu, dobije kaznu, izgubi povjerenje u institucije i društvenu zaštitu. Obitelj, dakle, skupo košta prijava nasilja, kazao nam je Raos dodavši kako su i socijalni elementi su svakako vrlo bitan faktor u suzbijanju nasilja.-Na primjer, suprug dobije kaznu u vidu zabrane približavanja ženi, ali kako žive u istom malom stanu, kazna se ne može realizirati. Kod nas je više slučajeva ekonomskog ili psihičkog nasilja, nego fizičkog. Utječe na to i kriza u zemlji, pa se tako ukidaju  i nadzori jer se ne mogu platiti. Prošle godine u sklonište ili sigurnosnu kuću upućena je jedna žena, ove godine dvije, od kojih je jedna majka s dvoje djece, doznali smo od Raosa.
 
 

makarska logo