22°C weather icon

Gradsko vijeće Makarske - Prekinuta sjednica

11.12.2012.

12.12.2012.Sjednica Gradskog vijeća Makarske, nakon aktualnog sata i stanke na kojoj se sastao Odbor za izbor i imenovanje te usvajanja dnevnog reda, prekinuta je već na prvoj točki. Vijećnici oporbe su napustili sjednicu, a vladajući nisu imali dostatan kvorum. U vijećnici je ostalo samo devet vijećnika, a 10. vijećnik Branko Filipeti nije niti dolazio. Nakon kratkog iščekivanja da se netko od vijećnika oporbe vrati te konzultacije s pravnicima, predsjednik GV-a dr. Damir Mendeš je kazao:Ova 28. sjednica Gradskog vijeća se prekida i nastavit će se 21. prosinca s početkom u 13 sati također u hotelu Park.

Prva točka dnevnog reda 28. sjednice GV-a Makarske, 11. prosinca, bila je zaključak o raspisivanju natječaja za zamjenu ili prodaju građevinskog zemljišta u vlasništvu grada Makarske i podijelila je vijećnike.
Zamjena ili prodaja zemljišta za trg na Zelenki

-Radi se o zemljištu koje je ispod osnovne škole na Zelenki. Naša bi želja bila da dobijemo zemljište tu u susjedstvu ispod crkve Kraljice mira kako bi po Prostornom planu napravili trg koji bi bio u biti jedan centar Zelenke. Ispod njega bi bile garaže Zelenke, a ljeti bismo tu mogli izmjestiti neka kulturna događanja. Imajući to u vidu, odlučili smo da ćemo ovu zemlju prodati pa kupiti tu za trg ili ćemo mijenjati zemljišta. Paralelno s tim će ići i kupnja zemljišta iznad škole gdje se planira gradnja školske sportske dvorane koja bi bila direktno povezana sa školom, a ovako je ispod prometnice. Imamo mogućnost kupiti zemlju iznad škole što je bolje, radi se projekt i kad kupimo zemlju, mogli bismo pristupiti kandidiranju toga projekta Ministarstvu prosvjete ili u neki fond – uvodno je naglasio gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek.

A zašto su vijećnici oporbe kontra toga i zašto su napustili sjednicu pred izlazak je kazao Tonči Bilić u ime kluba vijećnika SDP-HNS:

-Na Međustranačkom vijeću nije bilo dogovora oko ovog prijedloga. Drago nam je da se razmišlja o javnom interesu … Međutim, očito je da se približavaju lokalni izbori i pokušava dodvoriti određenim strukturama. No, Grad je vlasnik prema vlasničkom listu, a prema posjedovnom listu Olma je korisnik toga zemljišta. Postoji i razlika u kvadratima i to oko 60 kvadrata. Što se tiče vlasnika zemljišta koji bi se trebali javiti na ovaj natječaj, je li se s njima razgovaralo i jesu li vlasnici, a ima ih nekoliko, voljni javiti se na natječaj. Iako u prijedlogu zaključka piše da se zamjenjuje. Kada bi se zemljište prodalo, je li to dovoljno za kupnju zemljišta gdje se namjerava graditi trg i zemljišta za graditi školsku dvoranu ili je tim novcem dovoljno premostiti određenu tekuću nelikvidnost do kraja mandata. Sve je to upitno. Zato smo protiv prodaje svega gradskog budući da postoji niz problema koji se ovim zemljištem mogu riješiti. Predlažemo zato da to grad ne proda već da sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji to zemljište odredi za izgradnju dječjeg vrtića sa svim sadržajima koje trebaju. Mi nismo za prodaju kada postoje alternativne mogućnosti i napustit ćemo sjednicu do sljedeće točke dnevnog reda.

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek je odgovorio kako je vlasništvo ovog predmetnog zemljišta neupitno. S vlasnicima se razgovaralo. Kad se u projekt išlo, oni su bili spremni za takav dogovor, a jesu li i danas ne znam. Prodajom Grad može kupiti komunalnim doprinosom zemlju za trg, a ne za vrtić ili školu. Ali ako vlasnici ne žele to prodavati, ima procedura koja je zakonska, a to je da se realizira ono što je ovdje po Prostornom planu – trg. Ne vidim razloga zašto vlasnici ne bi bili za ovaj za njih najpovoljniji prijedlog, dodao je gradonačelnik Marko Ožić Bebek.

Oporba je ostala pri svom i izišla iz dvorane u kojoj se održavala sjednica. Vladajući pak zbog nedostatka kvoruma nisu mogli nastaviti sjednicu.

Nastavak sjednice 21. prosinca

Prije negoli je dnevni red usvojen, dogradonačelnik Ivan Ivanda je izvijestio kako se za trajanja stanke sjednice GV-a sastao Odbor za naziv ulica i trgova te predložio GV-u dopunu dnevnog reda točkom – rješenje o izmjeni i dopuni rješenja o određivanju naziva ulica i trgova u gradu Makarskoj. Gradsko vijeće je ovu dopunu prihvatilo i uvrstilo na dnevni red. A o tome, kao uostalom i o cijelom dnevnom redu 28. sjednice GV-a, će se raspravljati u nastavku sjednice GV-a 21. prosinca u hotelu Park s početkom u 13 sati.
makarska logo