- weather icon

Gradsko vijeće Grada Makarske

09.05.2012.

10.5.2012.

U hotelu Meteor 8. svibnja, pod predsjedavanjem dr. Damira Mendeša, zajedalo je makarsko Gradsko vijeće. Na sjednici, koja je trajala šest sati, aktualni sat vrvio je vijećničkim pitanjima, a najviše rasprave izazvala je točka vezana za kupnju zemljišta, a za potrebe izgradnje Ulice Ivana Gorana Kovačića. Sve je vezano uz izgradnju raskrižja za Veliko Brdo. Grad će platiti vlasnicima zemljišta 150 eura po m2, uz to da se za ostalo zemljište u UPU-u mora izvršiti prenamjena zelenog pojasa u građevinski kako bi se omogućila izgradnja turističkih apartmana.

Izvješćem o radu za prošlogodišnjih šest mjeseci koje je podnio gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek počela je sjednica Gradskog vijeća 8. svibnja u hotelu Meteor. Iz oporbenih redova moglo se čuti kako su puno zadovoljniji nego prethodnim, ali drže da Gradska uprava radi stihijski i zbog toga upada u neprilike. Drže i kako bi Grad trebao stipendirati i druge studente osim Stručnog studija za izobrazbu trenera, a na što je gradonačelnik kazao kako pomažu mlade koji trebaju Makarskoj i u njoj će ostati. Mišljenja su kako bi trebalo umirovljenicima dati barem stotinjak kuna božićnice.


Od komunalnog doprinosa u 2011. deset milijuna kuna

Iz Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Makarske za 2011. vidljivo je kako se trošilo manje, a prihodi su veći. Najviše je porastao priliv komunalnog doprinosa, čak 92 posto, ili 10 milijuna kuna. – Izvršenje proračuna je dobro i napravili smo dobar posao, i to sve unatoč recesiji – istaknuo je gradonačelnik.

Na prigovor oporbe kako je puno djelatnika u Gradskoj upravi, a rezultati su mali, odgovorio je: Neću govoriti tko je primio djelatnike u čijem mandatu. Mi im možemo dati otkaze, a želite li vi to, razmislite?!

Odlukom o rasporedu sredstava političkim strankama u ovoj godini na raspolaganju imaju 110 tisuća kuna, a ranije je to bilo 150 tisuća kuna. Odlukom o donošenju UPU-a Bilaje određeno je da se na 6,4 ha iznad magistrale, u blizini ceste grade poslovni objekti, a iza njih objekti stambene namjene. Donesen je i Zaključak o prodaji nekretnine na adresi Potok 1, kojom je omogućeno da stanari otkupe stan plaćajući mjesečno narednih 15 godina.

Nastavljena izgradnja raskrižja za Veliko Brdo

Na sjednici se velika rasprava vodila oko Odluke o davanju suglasnosti na Ugovor o kupoprodaji zemljišta za potrebe izgradnje Ulice Ivana Gorana Kovačića, i dobila je potrebnu većinu glasova. Naime, riječ je o 1383 m2 zemljišta koje mora Grad otkupiti od privatnih vlasnika i to po cijeni od 150 eura za m2, uz uvjet da se prenamijeni sadašnja zelena zona u turističku, a čime se omogućuje izgradnja apartmana. Ukoliko to Grad ne ispoštuje, trebao bi platiti puno veću cijenu, 350 eura za m2. – Plan je usvojen prije tri godine i nije bilo primjedbi. Sada smo dovedeni u situaciju da nemamo izbora ukoliko želimo da se uredi raskrižje za Veliko Brdo, a svi to želimo. S vlasnicima smo prije razgovarali i dogovorili, ali oni su mislili da širimo raskrižje više od projekta, što ne stoji. Zaustavili su radove Hrvatskih cesta, a one nisu željele nastaviti dok se stanje ne sredi.

Jagoda Martić je istaknula kako se ne smije dopustiti da vlasnici zemljišta postavljaju takve uvjete. To je otvaranje Pandorine kutije. Ucjena vlasnika zemljišta je kraj Cvitačke i Ramove, istaknula je.

Makarska za pet godina u Jadranskoj helikoptersko-heliodromskoj mreži

Gradskim vijećnicima Đani Bodlović iz tvrtke Helifor d.d. Zagreb prezentirao je program projekt Heliodroma na Osejavi, a što su oni i prihvatili. Nikša Vidoš, voditelj Gradskog centra Osejava podsjetio je kako je ideja o heliodromu na Osejavi krenula prije tri godine, ali se stalo zbog nedostatka novca. Sada postoje realne pretpostavke da Makarska bude u Jadranskoj helikoptersko-heliodromskoj mjreži.

Naime, kako je pojasnio Bodlović, trend je u Europi izgradnja heliodroma u turističke svrhe, ali i za sve druge potrebe. Tu se mijenjaju i trendovi, pa heliodromi imaju manje površine, 25mx25 m. Izgradnja stoji oko 800 tisuća eura, a od tog iznosa do 80 posto se financira iz fondova EU, ostatak je na lokalnoj samoupravi. Usvajanjem zaključka kreće realizacija projekta helidroma na Osejavi, a on podrazumijeva uređenje terminala, protupožarne instalacije, noćnu rasvjetu i navigacijski sustav. Bodlović je najavio kako će se 30 m oko heliodroma borova šuma trebati zamijeniti novom navigacijom, najbolje maslinama. Inače, izgradnja heliodroma planira se na Lastovu, Hvaru, Šolti, Korčuli, Mljetu…, a time i Makarska s Osejavom postaje dio mreže koja omogućuje brzinu i dostupnost iz zraka. To je važno u promjeni turističkih trendova kada se gosti više ne odmaraju dva tjedna već koriste produženi vikend.

Odluka o gradskim porezima: Bukeri će licencu plaćati 7000 kn godišnje

Gradsko vijeće prihvatilo je Odluku o gradskim porezima, koja je sada, kako je pojasnio Tonći Vuković, stručni suradnik u Odjelu za gospodarenje prostorom Grada Makarske, pojednostavnila složenu proceduru. Postoji samo cjelogodišnje poslovanje i tako formirana cijena. Neke od novina su i to da će bukeri morati imati licencu za rad i Gradu za nju platiti 7000 kn. Uvodi se korištenje sefa na plaži. Uz brojne druge promjene, uskoro će biti zabranjeno držanje hladnjaka ispred štekata na šetnici.
Lijepe ideje Milana Ožića

Tijekom rasprave o gradskim porezima gradonačelnik se prisjetio pok. Milana Ožića, podsjetivši kako je upravo ideja o licencama za bukere došla od prerano preminulog mladog Makaranina. Njegova ideja bila je i znanstveni skup, Dalmacija Wine. Volio je ovaj grad i nesebično je želio pomoći da život nama i turistima bude što kvalitetniji, istaknuo je Bebek.


Aktualni sat


Vijećnici: Grad treba pomoći u etažiranju stanova

Prvo vijećničko pitanje postavila je Anita Pervan, a odnosilo se na gradsko glasilo ‘Makarsko primorje’. Je li istina da se gasi u tiskanom obliku, a pokreće portal, što je s isplatom honorara, zašto se i tko je potpisao štetan ugovor po kojem su ‘Slobodnoj Dalmaciji’ plaćeni visoki troškovi tiskanja? Zanimalo ju kako teku pripreme za turističku sezonu, popravljaju li se i asfaltiraju ulice koje se financiraju iz komunalnog doprinosa?

Stipu Bartulovića zanimalo je što gradska vlast radi kako bi građanima pomogla oko etažiranja stanova izgrađenih prije 30 godina. Upitao je što je s tematskim sjednicama Gradskog vijeća, jer u Gradskoj upravi je veliki broj zaposlenih, pa ako službe besprijekorno rade nema razloga da samostalno ne mogu pripremiti pojedine točke. Podsjetio je kako je Gradsko vijeće najavilo kako će se raspravljati o sportu u Makarskoj, a to još nije učinjeno. Zanimalo ga je zašto je Makarska izgubila manifestacije poput ‘Bisera mora’, i drugih, a turistička smo sredina i trebali bismo na taj način privlačiti turiste.

Stipe Eljuga potražio je odgovor o tome u kojoj je fazi uspostava Seizmološke postaje u Makarskoj.

Koja je prava istina oko izgradnje lukobrana i zatražila je u ime Kluba vijećnika da se dostavi kompletna dokumentacija. Nadalje, što je s UPU-om Zelenka, važnog jer se tamo treba graditi kuća Sunca, kad se planira donošenje? Tko naplaćuje javne površine štekata na plaži, grad ili županija? Kako su se u izgradnji stanova POS-a pojavili stanovi od 80 m2, a nisu bili prioritet, što će biti s njima ako se ne prodaju, pitala je Jagoda Martić prenijevši i zamolbu stanara na trgu kod hotela Biokovo da se uredi taj dio grada.

Miroslav Družianić zatražio je da se poradi na projektima oko izgradnje škola u gradu, a što se nudi kroz projekte ministarstva. Drugo pitanje odnosilo se na transparentnost rada obnašatelja vlasti u gradu. Drži kako je informiranje sve lošije jer Glasnik se tiska u malom broju primjeraka, sjednice Gradskog vijeća se ne prenose izravno putem RMR-a, konferencije za novinare su rijetke, od dvije televizije spali smo na poneku minutu, više ne izlazi novina Makarsko primorje. Guši li se na ovaj način javnost rada Gradske uprave? Nitko nas više ne čuje niti vidi. Još ga je zanimalo što je s raspisanim natječajima za poslovne prostore te što je s novim koeficijentima u Gradskoj upravi.

Što će biti s djelatnicima u tiskovini Makarsko primorje, tko je kriv što još traju radovi na kružnom toku na Dugišu, te koji su najveći dužnici grada za štekate, pitao je Miroslav Dudaš.

Nikšu Gojaka zanimalo je do kuda se došlo s utvrđivanjem vlasništva zemlje za groblje u Velikom Brdu, kada je i gdje je zapelo oko izgradnje hotela Romana. Čestitao je VK Galeb i ekipi Novog vremena na športskim uspjesima.

Posljednja pitanja postavila je Lori Veličković. Zašto nije u funkciji javni WC kod zgrade Grada, zašto je neočišćena Mletačka česma, je li dvorana dobila dozvolu te što je s Trgom suvenira?

Gradonačelnik Bebek: Makarskom sudu stižu kadrovska pojačanja

Mjesečnik Makarsko primorje, zbog dugova koje ima, odlučeno je da ide kao portal, ne gasi se. Zatražili smo provjeru troškova i utvrdili da je tiskana bez javnog natječaja, a čime je ostvaren debeli minus. U budućnosti, u nekim boljim vremenima, bit će ponovno mjesečnik ili tjednik. Honorari će se isplatiti, kazao je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek. Uređenje grada kasni radi kiše, ali i iz subjektivnih razloga. Grad traži načina kako u blizini rive urediti WC, ali prvenstveno za invalidne osobe jer njih nedostaje. Složio se da treba održati o športu tematsku sjednicu Gradskog vijeća i već je razgovarao o tome s predstavnicima športskih udruga.

Grad je voljan pomoći oko etažiranja, a to će krenuti nabolje čim uskoro Općinski sud Makarska dobije pojačanje u kadrovima iz drugih gradova. Naime, Makarska je nakon Zagreba na neslavnom drugom mjestu po broju neriješenih pitanja. Seizmološka postaja je blizu realizaciji.

Grad radi na svom turističkom imidžu, imamo nekoliko vrijednih manifestacija. Imamo Festival stripa, najbolji događaj ove vrste u Hrvatskoj i regiji, tu je Dalmacia Wine. Da je više razgovora, a manje prepucavanja preko medija, riješili bi se problemi s turističkim agencijama, ustvrdio je. Za lukobran je odgovorio kako je Grad Makarska sve sa svoje strane učinio da ne dolazi u pitanje izgradnja lukobrana, ali nastali su problemi oko kvalitete kamena koji se nasipa. Raspisat će se novi natječaj, a radovi kreću nakon ljeta. UPU Zelenka se radi i uskoro će biti na raspravi. Po pitanju štekata kontrolu će obaviti redari, a vlasnici trebaju platiti Gradu ili Makarskom komunalcu, ovisno gdje se nalazi štekat.

Za zgrade POS-a napravljena je lista prioriteta, no dogodio se problem da Pravilnik koji je donesen nije najbolji. Tko je imao pravo na stan od 80 m2, zbog nemogućnosti kupnje, odlučio se za stan od 30 m2. Ostali su veliki stanovi koje će za svoje potrebe uzeti Ministarstvo branitelja ili će se prodati na tržištu.

Rad Gradske uprave je transparentan i vidljiv na internet stranici Grada Makarske. Što se tiče poslovnih prostora, uredne platiše su imale pravo prvenstva. Za Dom u Velikom Brdu nitko se nije javio.

Za hotel Romana čeka se odluka hrvatske Vlade o promjeni granica pomorskog dobra, a ta je odluka potrebna za potvrdu glavnog projekta, pojasnio je gradonačelnik Bebek.
makarska logo