15°C weather icon

Gradsko vijeće 21.prosinca

16.12.2009.

17.12.09.


Piše Ivo Ćurković

Kraj je kalendarske godine i u svim jedinicama lokalne samouprave vrijeme je donošenja godišnjih proračuna. Tako se očekuje zasjedanje Gradskog vijeća Makarske koje je zakazano za 21. prosinca. Na dnevnom redu su dvije izuzetno zanimljive točke. To je proračun i usvajanje izmjena i dopuna Prostornog plana.
I dok smo o proračunu već pisali samo ćemo ponoviti da se radi o iznosu na prošlogodišnjoj razini kako na prihodovnoj tako i na rashodovnoj strani. Koliko je takav proračun realan pokazat će tijek naredne godine, turistička sezona i globalna ekonomska kriza.

Prostorni plan za brži razvoj
Izmjene Prostornog plana su jednako ako ne i važnije od samog proračuna. Proračun se može korigirati rebalansima i uskladiti sa stvarnom situacijom. Prostorni plan se ne može mijenjati bez suglasnosti državnih tijela i po zakonu samo ograničen broj puta. Od Prostornog plana ovisi i daljnji razvoj Makarske. Tako je u ovim izmjenama naglašeno nekoliko stavki koje su zanimljive većem broju Makarana. Prvi je legalizacija postojećih stambenih objekata. Poznato je da je veliki broj kuća, pogotovu u novijim dijelovima grada, bez dozvola i ilegalan. Zbog toga se ne mogu staviti niti u funkciju turizma. Ove izmjene Prostornog plana omogućuju legalizaciju, a potom i kategorizaciju objekata čime bi se i njihovi vlasnici na legalan način bavili turizmom od čega bi svi mogli imati koristi.
Druge važne izmjene odnose se na sportsko-rekreativnu zonu na Platnu gdje je predviđen veći broj sportskih terena. Za ovu izgradnju zainteresirana je tvrtka Blue Suns hotels. Očekivanja su kako bi ti sportski tereni mogli poboljšati turističku ponudu i ukupno produžiti turističku sezonu.

Hotel na Dugišu
U svrhu poboljšanja turističke ponude izmjenama je predviđena izgradnja hotela na mjestu današnje uljare na Dugišu. Hotel bi se gradio sa svrhom baze za domaće i strane sportaše koji bi koristili zaokruženi prostor Sportskog centra, dvorane s bazenom i sportskih terena na Platnu. U izmjenama je i izgradnja novog stambenog naselja na sadašnjem putu za Vrgorac. Radi se o stambenom naselju za obiteljsku gradnju. Naravno da je izmjenama Prostornog plana obuhvaćena izgradnja poslovnog centra na Dugišu.
makarska logo