19°C weather icon

Gradski sportski centar: Nakon 28 godina Makarska dobila novu atletsku stazu

21.10.2018.

Nakon punih 28 godina makarski Gradski sportski centar dočekao je novu atletsku stazu. Projekt obnove vrijedan skoro 500.000 kuna završen je četiri mjeseca od početka radova, a otvaranju nove tartan staze u petak  su uz članove AK Sveti Marko nazočili predstavnici Grada Makarske, Hrvatskog atletskog saveza te GSC Makarska. Kako je istaknuo ravnatelj Gradskog sportskog centra Joško Kosović, nova staza na kojoj će trenirati i natjecati se nove generacije sportaša adekvatna je i za sva natjecanja pod okriljem Hrvatskog  atletskog saveza, a ovo je ujedno i tek prva etapa većeg projekta, cjelokupne rekonstrukcije sportskog centra koja će se dogoditi u nadolazećem razdoblju. – Nakon ovoga krećemo u rekonstrukciju travnjaka, a kroz iduću godinu planiramo postavljanje reflektora na glavni teren, biti će postavljena četiri stupa, što će biti adekvatno i za propise drugoligaškog nogometnog natjecanja. Važno je naglasiti i da smo se prijavili na EU natječaj za energetsku obnovu tribinskog i podtribinskog prostora Gradskog sportskog centra, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, očekujemo da će nam prijava proći nakon čega ćemo krenuti rekonstrukcijom i tog dijela – kazao je Kosović. Inače, ukupna vrijednost investicije je 3.500.000 kuna od čega bi se 40 posto financiralo sredstvima iz natječaja. Kako je istaknuo gradonačelnik Makarske Jure Brkan, obnovljena atletska staza dodatni je plus i u smislu razvijanja sportskog turizma kao turističke grane kojoj Makarska stremi, pogotovo u razdobljima van ljetne sezone. – Makarska je grad u kojem, srećom, ne manjka djece i naša je dužnost osigurati im da se zdravo i pravilno razvijaju, a sport je ono najvrjednije u čemu mi možemo sudjelovati i to tako da im omogućimo uvjete, ne samo za atletiku nego i za sve sportove. Atletska staza jest bila skupa investicija no bila je brzo izvediva i zato smo je odlučili riješiti odmah, no zato će travnjak biti zahtjevniji projekt u svakom smislu,a obnova tribinskog i podtribinskog prostora još i zahtjevniji od toga. Očekujemo pomoć države kroz EU fondove ali isto tako ćemo se, konkretno obratiti i Hrvatskom nogometnom savezu od kojih ćemo tražiti pomoć u rekonstrukciji travnjaka. Turistički gledano, ovo je iznimno vrijedna stvar jer vjerujemo da s novim tartanom možemo privući i više sportaša. Prije nekoliko godina nabavljena je potrebna oprema, a s ovom atletskom stazom naš grad već sada pruža dobar nivo kvalitete za pripreme sportskih ekipa – kazao je Brkan. Naravno, s najviše radosti novu su atletsku stazu dočekali oni koji će je svakodnevno i koristiti – AK Sveti Marko već godinama okuplja mlade zaljubljenike u atletiku a posljednji uspjesi naše Klare Andrijašević najbolji su dokaz kvalitetnog rada. Upravo će njima nova atletska staza biti i najveći motiv.

 

– U klubu sam još od 1996.godine, tada smo već ‘naslijedili’ tu staru stazu, i to možda dobro govori koliko nam je današnji dan važan, a mislim da klinci još nisu svjesni što su ovim dobili. Drago mi je da Grad prepoznaje važnost sporta i u njegovom osnovnom smislu, kao i u turističkom, a uloženi novac je mala investicija ako uzmete koliko će godina ovaj teren trajati i što će sve omogućiti – zadovoljan je bio trener AK Sveti Marko Stjepko Vodanović, kao i predsjednik Hvatskog atletskog saveza Ivica Veštić koji je istaknuo da je ulaganje u atletsku infrastrukturu jedno od najisplatljivijih ulaganja u sportu.

 

– Činjenica je da je atletska infrastruktura zapravo najjeftinija i u izgradnji i u održavanju, i to je jedna od velikih prednosti atletike, pogotovo kada uzmete u obzir ukupan broj korisnika, odnosno da tu neće trenirati samo djeca već i profesionalni sportaši koji će dolaziti na pripreme. A dakako da je i za sam grad bitno da atletika kao sportska grana raste , da ima zainteresirane djece ali i rezultata, poput onih koje postiže Klara Andrijašević. Mi kao savez možemo pomoći kroz naše međunarodne kontakte, međutim budite sigurni da ljudi vani već znaju za Makarsku – kazao je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.

 

O.F.

makarska logo