15°C weather icon

Gradska riva puna kao usred ljeta: Simulacijom pomorske bitke kod Makarske iz 887. završeno obilježavanje Dana HRM-a

19.09.2014.

Drugu godinu zaredom makarska luka bila je pozornica velike predstave, uprizorenja glasovite pomorske bitke iz 9. stoljeća koja se danas, na osnovi zapisa o velikoj pobjedi Neretvana nad Mlečanima, obilježava kao Dan Hrvatske ratne mornarice. Pred velikim brojem posjetitelja, što Makarana, a što mnogih od preostalih turista u gradu, bitku s poznatim ishodom simulirali su turistički brodovi Calypso i Viganj, koji su ‘glumili’ Kandianove mletačke lađe, da bi ulogu neretvanske flotile preuzeli brodovi (i posade) iz Komina, Makarske i Krvavice. Sveukupan broj statista popeo se iznad brojke od 150. Uz brojne baklje, svjetla reflektora i dobru zvučnu kulisu (središnje je događanje pratio zvuk neke od skupih holywoodskih bitaka s razglasa), pred očima krcate rive Neretvani su napali i ‘zauzeli’ veliki mletački brod, a dužd Kandiano ( Emil Talijančić ) predan je na suđenje i kaznu hrvatskom knezu Branimiru ( dr. Josip Marinović).

Dakako, sama je ‘bitka’ bila tek središnje događanje mnogo dužeg programa – riva je bila puna već i sat vremena prije, na glavna događanja čekalo se s nestrpljenjem, a uvodni su program svojim točkama potpomogli Gradska glazba Makarska, kao i klapa Srdela. Turistima su se na hrvatskom i stranim jezicima obratili voditelj programa Dražen Kuzmanić (drugi je voditelj bio Teo Erceg) te zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić. Završni dio večeri protekao je u već poznatoj, veseloj, atmosferi uz trio Big, a zabava je uz živu glazbu trajala gotovo sve do ponoći. Sve u svemu, Makarani su još jednom uspješno spojili elemente onoga što su nudili u ljetnim mjesecima – malo pučke fešte s glazbom i gastronomskom ponudom, kao i djelić karnevalskog potencijala kroz šarenilo kostima, nastup krvavičkih maškara te u krajnjoj liniji i čitanje presude duždu Kandianu.
- Zadovoljni smo jer je sve proteklo u redu i posebno mi je drago da se sinoćnji spektakl svidio turistima. Mnogi su nam kazali da smo napravili pravu stvar- kazao je direktor Ureda TZ grada Makarska Tonči Lalić nakon (ne)prospavanog jutra, dodavši da organizacijski tim ima novo iskustvo koje će znati iskoristiti kada dođe vrijeme potkraj iduće turističke sezone. – Mislim da smo pogriješili jedino postavljajući dva ‘mletačka’ broda u luku jer su naši ‘gusari’ napadali jednog, drugog gotovo i ne. Tu ćemo ubuduće morati zanemariti povijesne zapise, prema kojima je mletačkih brodova bilo i više, barem pet. Dobili smo sinoć još ideja i sugestija, ali vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru ići dogodine jer sve što smo čuli iziskuje još više statista i materijala od broja s kojim smo raspolagali sada- dodaje Lalić.
Iako je rujan već prošao svoju sredinu i Makarska lagano kreće prema službenom početku jeseni, sinoćnja fešta nije bila zadnja koju će Makarani vidjeti što se tiče još uvijek aktualne sezone. Naime, gradska riva ugostit će 26. rujna još jedno zanimljivo, ovaj put i premijerno, događanje: u pitanju je Festival ribe, o kojem ćete više saznati idućih dana.
O.Franić
 

makarska logo