6°C weather icon

Gradonačelnik Tonći Bilić: Zbog pretvaranja LAG-a Adrion u LOG Roščić prijete nam sankcije EU-a

30.09.2013.

-Sjednicu Skupštine LAG-a Adrion napustili smo jer nismo htjeli postati sudionici u kršenju zakona. Novi Statut samo je nastavak privatizacije LAG-a Adrion i potpune marginalizacije Skupštine nauštrb Upravnog odbora, čija je odluka o zapošljavanju tajnice bez natječaja školski primjer kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Spomenutu odluku, naime, donio je Upravni odbor u kojem sjede načelnik Općine Baška Voda kao dopredsjednik, njegova kćer tajnica i njegova svastika (sestra od supruge). Iz svega je jasno da je LAG( lokalna akcijska grupa) Adrion, koji bi trebao objedinjavati interese dvaju gradova i osam općina, postao je LOG( lokalna obiteljska grupa) Roščić, istaknuo je gradonačelnik Tonći Bilić na današnjoj konferenciji za novinare. - Ovakve odluke u službenim dokumentima vezanim za funkcioniranje
LAG-ova zovu se nepravilnosti, a jedna od sankcija za sve osnivače može biti  i vraćanje dobivenih sredstava i dolazak na crnu listu EU-a što će značiti veto na dobivanje bilo kakvih sredstva na vremensko razdoblje od 5 do 7 godina, dodao je Bilić.
 
Tajnica postala i voditeljica
Gradonačelnik je istaknuo da se i donošenjem novog Statura nastavilo kršenje zakona s istim ciljem. Novim prijedlogom Statuta, u kojima predstavnici Grada Makarske nisu ni sudjelovali, tajnica Dragica Roščić postala je i voditeljica LAG-a čime je prekršen Pravilnik o provedbi Mjere 202 u kojemu jasno stoji da voditelj mora imati najmanje 2 godine radnog iskustva na izradi strateško-planske dokumentacije, vođenja razvojnih projekata ili vođenja projekta unutar IPARD programa. U protivnom, projekti LAG-a ne mogu dobiti maksimalan broj bodova.
Osim objedinjavanja mjesta tajnika i voditelja, novost je i jačanje Upravnog odbora nauštrb Skupštine čime se širem članstvu onemogućuje sudjelovanje u donošenju važnih odluka kao što je promjena adrese i sjedišta LAG-a ili i novih zapošljavanja.
-Promjenom vlasti došlo je do potpunog ignoriranja predstavnika Grada Makarske koji su očigledno pomrsili zacrtane planove. Naši argumenti nikad nisu saslušani, čak nam se pokušalo i osporiti članstvo u Upravnom odboru, a suprotno Zakonu o udrugama. Javnosti radi, želio bih samo spomenuti da je taj Grad Makarska kojeg se uporno ignorira dao najveći obol u stvaranju LAG-a Adrion. Sa najvećim udjelom je participirao u izradi Lokalne razvojne strategije(27.127 kuna), a platio je i najveći iznos članarine( 27.668) što je 27% od ukupnih prihoda. Nadalje, gradska službenica Lidija Vukadin Vranješ odradila je gro posla vezanog za formiranje LAG-a, Grad je Dragicu Roščić zaposlio kao volontera za 1600 kuna te joj osigurao ured u zgradi Grada. Grad je platio troškove nabavke računala, uredskog materijala, reprezentacije na tribinama i radionicama, osigurao računovodstvo te plaćao edukaciju i dnevnice, iznio je Bilić.
 
Grad će prijaviti sve nepravilnosti
Osvrnuvši se na prošlotjednu skupštinu LAG-a Bilić je komentirao kako je siguran da je njezin rad bio nelegalan jer se sjednica nije mogla nastaviti sukladno članku 24. Statuta na koji se Upravni odbor pozvao. – Svatko tko zna čitati Statut zna da je skupština nastavljena nelegalno, ali nisam iznenađen. Jednako kao što nisam iznenađen ni činjenicom da je tajnik makarskog HDZ-a uoči skupštine nazivao članove po stranačkoj liniji i pozivao ih da dođu niti time što nijedan novinar nije dobio poziv za sjednicu. Nakon svega, sasvim mi je jasno zašto. No, nova gradska vlast takvo ponašanje neće tolerirati. Grad Makarska će prijaviti sve spomenute nepravilnosti i u skladu s očitovanjem nadležnih tijela donijeti konačnu odluku.
Jer je to jedina odluka koja je u interesu Grada na čijem sam čelu i svih osnivača. Svima njima, bilo da su predstavnici udruga, javnog ili privatnog sektora, poručujem da bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali razmisle o svojoj budućnosti u LAG-u i sankcijama koje svima nama prijete u slučaju podržavanja nezakonitosti, zaključio je Bilić. Gradonačelnik je kao izvjesnu mogućnost spomenuo i izlazak iz LAG-a Adrion i formiranje novog o čemu se već pregovaralo s nekoliko Općina.

 

 

 

 

 
 

 

makarska logo