3°C weather icon

Gradonačelnik s novinarima: Snježana Ninčević v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce

17.10.2013.

 

Gradonačelnik Tonći Bilić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio javnost da je potpisao rješenje o razrješenju ravnateljice Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Anele Kekez i za vršiteljicu dužnosti imenovao magistru pedagogije Snježanu Ninčević. Naglasio je kako su, uz deset točaka o nepravilnostima koje je utvrdilo Upravno vijeće,  na njegovu odluku utjecale i druge nepravilnosti te kako posebno nekorektnim drži činjenicu da se ravnateljica potpuno oglušila o njegov zahtjev za očitovanjem na zaključak Upravnog vijeća. Ova odluka, poručili u gradonačelnik Bilić i njegova zamjenica Lori Veličković, doprinijet će normalnom nastavku funkcioniranja Dječjeg vrtića koje je bilo onemogućeno zbog toga što je ravnateljica otišla na bolovanje, a da pritom, sukladno Statutu ustanove, nije imenovala svoju zamjenu.
- Pored nepravilnosti na koje je upozorilo Upravno vijeće i ne ispunjavanja svoje dužnosti vezano za očitovanje Osnivaču, utvrđeno je da je Anela Kekez pune dvije godine, koliko je prošlo od njezina imenovanja, radila kao ravnateljica i konzumirala svoja prava, a da pri tome uopće nije potpisala novi ugovor o radu(!?) niti je svoj ugovor odgojiteljice stavila u mirovanje. Odgovornost za takvu situaciju snosi i ustanova i bivše Upravno vijeće i gradski Odjel za društvene djelatnosti, ali po mom mišljenju, najviše sama ravnateljica, izjavio je gradonačelnik Bilić potvrdivši da je rješenjem određeno da se bivša ravnateljica nakon povratka s bolovanja vraća na radno mjesto odgojiteljice.
Nakon pojašnjenja razloga donošenje ovakve odluke, gradonačelnik se kratko osvrnuo i na dosadašnje medijske natpise u kojima se Upravnom vijeću spočitavalo da traži razrješenje prije nalaza inspekcije te da se radi o političkoj smjeni.
-Prosvjetna inspekcija uopće ne predlaže razrješenje već samo daje mišljenje o zatečenom stanju i naputak o ispravljanju nepravilnosti. Stoga su potpuno neutemeljene optužbe HDZ-a da je to što ne čekamo nalaz inspekcije dokaz da se radi o političkoj smjeni. Nas optužuju za boljševičke metode iz nekih starih vremena, a HDZ je na svojoj konferenciji novinarima dijelio i očitovanje ravnateljice po pitanju deset točaka koje je Upravno vijeće ocijenilo kao sporno, a koje ja kao gradonačelnik do današnjeg dana nisam dobio. Zato pitam, u kojim je vremenima bilo normalno da se ravnatelji prije očituju svojoj partiji nego Osnivaču( vlasniku firme u kojoj rad e op.a.) i tko ima boljševičke metode, retorički je pitao Bilić.
-         -  Njezin najveći propust što se nije očitovala gradonačelniku, ali je isto tako, u najmanju ruku, neodgovorno što se u ponedjeljak, kada je u vrtić došla inspekcija, tamo pojavila tek na poziv, iako je svjesna da je trebala dočekati inspektore kao odgovorna osoba. Ako, pak, nije bila u mogućnosti doći,  mogla je imenovati zamjenu, ali ni to nije učinila. Ne znam što je gospođu Kekez, koja je u startu naše vlasti surađivala, navelo na ovakvo ponašanje, ali želim još jednom naglasiti da je imala mogućnost izbora i da ovo nije politička smjena, naglasila je Veličković. Gradonačelnik Bilić i njegova zamjenica zaključili su kako se nadaju da će sve nepravilnosti uočene u radu Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce biti ispravljene u zakonskom roku, a na dobrobit svih korisnika. Također su poručili kako se svi oni koji u gradskim ustanovama i poduzećima rade u skladu sa zakonom, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, ne moraju bojati za svoju poziciju.

 

makarska logo