13°C weather icon

Gradonačelnik s novinarima o ciljevima u 2014. godini: Kroz EU fondove do novih gradskih projekata

27.12.2013.

Na posljednjoj redovnoj konferenciji za novinare u ovoj godini gradonačelnik Tonći Bilić osvrnuo se na proteklih sedam mjeseci vlasti te ukratko najavio projekte planirane u 2014.-oj godini. Svim novinarima, koji su dobili prigodne poklone, poručio je da nastave sa kritičkim i objektivnim izvještavanjem koje doprinosi kvalitetnijem radu svake vlasti te im zaželio sve najbolje za predstojeće blagdane i u novoj 2014. godini.

-Dočekalo nas je puno problema, ali o njima ne bih u detalje, jer posao svake vlasti je, između ostalog, rješavati repove bivše. No, želim naglasiti da smo u prvoj kriznoj situaciji koja nas je dočekala - blokada pristupnog puta stanovima POS-a - pokazali da gradom želimo upravljati mudro i odgovorno, misleći na prvom mjestu na interes građana, u ovom slučaju 100-ak makarskih obitelji koje čekaju useljenje, podsjetio je Bilić.
U proteklih sedam mjeseci, naglasio je, gradska uprava je počela sa uvođenjem reda u segmentima poslovanja gradske uprave koji su izravno vezani s punjenjem gradskog proračuna – iznajmljivanju gradskih poslovnih prostora, ispravljanju propusta u određivanju katastarskih granica sa susjednim općinama i evidentiranju gradske imovine( za staru školu u Velikom Brdu postignut je upis vlasništva, procedura za upis vlasništva za staru srednju školu u Makarskoj je dovedena do kraja, a ista je pokrenuta i za knjiženje zgrade Doma zdravlja).
-Grad ima mogućnosti za bolje punjenje proračuna, a u razloge zašto se neka sredstva nisu ubirala, ne bih sad ulazio. Svjesni smo da jedino uz bolju naplatu i punjenje gradske kase možemo biti pravi javni servis građanima i na tome radimo. Jedan od koraka je i promijeniti dosadašnju praksu u kojoj se za svaku odluku čekalo gradonačelnika i u kojoj zaposlenici nisu snosili odgovornost za posao za koji su plaćeni, naglasio je Bilić dodavši kako gradska uprava mora znati odgovoriti na nove izazove vodeći računa o preopterećenosti gradskog proračuna, ali i novim mogućnostima – mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.
- Zahvaljujući prolasku na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili smo 900 tisuća kuna za sufinanciranje modernizacije javne rasvjete koja će nam donijeti velike uštede. To je put kojim trebamo ići i budno pratiti sve natječaje, bez obzira radilo se o nacionalnim ili europskim. Kreditno zaduženje zbog izgradnje sportske dvorane imamo sve do 2021. i moramo tražiti alternativne načine financiranja. Zato nije dovoljna samo politička volja nego i educirani djelatnici. Novom sistematizacijom predvidjeli smo Odjel za EU fondove i gospodarstvo u koji ćemo preraspodijeliti one djelatnike koji su već imali edukaciju, ali to ne znači da se ne treba i dalje educirati, zaključio je Bilić.
-Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je proračun za 2014. godinu težak 72 milijuna kuna. Riječ je o proračunu koji je u prvom redu realan i socijalan, ali ne koči investicije. Sa već započetim projektima nastavljamo, ali predvidjeli smo i nove, istaknuo je Bilić, spomenuvši između ostalog rekonstrukciju i uređenje groblja u Velikom Brdu, sređivanje imovinsko pravnih odnosa za nerazvrstane ceste, izgradnju novog dječjeg vrtića, izradu studije utjecaja na okoliš za projekt žičare, heliodrom i uređenje gradske vijećnice.
 

makarska logo