22°C weather icon

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan povodom ukidanja cestarine kroz tunel Sv. Ilija: Nadam se još većem broju turista

02.01.2018.

Prvog dana Nove godine ukinuta je cestarina kroz tunel Svetog Ilije. Od ponoći je tabla s natpisom cestarina prekrižena, a na naplatnim kućicama u Zagvozdu šampanjcem su simbolično nazdravili župan Blaženko Boban, načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće i gradonačelnik Makarske Jure Brkan. Makarani i Imoćani zahvalni su županu na uspješnoj borbi za ukidanje tunelarine, ali i premijeru Andreju Plenkoviću koji je imao sluha i saslušao argumente o nužnosti besplatnog prolaza u ovom kraju.

Od ponoć prvog dana Nove godine prekrižena je tabla s oznakom cestarina ispred tunela Svetog Ilije.

Simbolično su šampanjac otvorili načelnik Zagvozda Miroslav Gaće te makarski gradonačelnik Jure Brkan i nazdravili sa županom Blaženkom Bobanom na naplatnim kućicama u Zagvozdu kojemu su Makarani i Imoćani zahvalni na uspješnim nasojanjima za ukidanje tunelarine. Kao i premijeru Andreju Plenkoviću što je imao sluha i uvažio argumente o nužnosti besplatnog prolaza.

Župan Boban je naglasio kako će od danas prosperirati građani s obje strane tunela ali i poduzetnici koji su znali godišnje plaćati preko 450 tisuća kuna tunelarine.

– Podignute rampe su i simbolično označile ravnomjeran razvoj Hrvatske. Kad smo se borili za ukidanjem, jedan od argumenata je bio da se nigdje u Hrvatskoj ne naplaćuje pristup autocesti. – kazao je župan, osvrnuvši se i na mlade Imotske krajine koji rade na Makarskoj rivijeri te rekao kako nema smisla da trećinu plaće troše na tunelarinu.

Župan se zahvalio i premijeru Andreju Plenkoviću jer je uvažio argumente, kako njegove tako i svih načelnika koji su i danas sretno došli do naplatnih kućica nazdraviti ovom činu. Uz njih su bili i saborski zastupnici Petar Škorić i Ante Babić.

- Kad se male ruke slože, sve se može - rekao je vidno zadovoljan župan Boban, a žene iz Imotske krajine su mu zahvalile prigodnim stihovima ženske gange.

Jure Brkan, gradonačelnik Makarske, kazao je da je ovo važan dan za Makarsku.

– Makarska je sada na 15 minuta od autoceste, a prilaz je besplatan. Nadam se, među ostalim, da ćemo upravo zbog ove mjere imati još više turista. Nepravedno je bilo da se tunelarina naplaćuje sve ove godine, pa se zahvaljujem županu Bobanu i premijeru Plenkoviću. Ovdje su građani trošili značajna financijska sredstva koja su se mogla uložiti u nešto drugo. Sretna vam Nova godina – kazao je makarski gradonačelnik.

Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog, također je zadovoljan odlukom Vlade o prestanku plaćanja tunelarine kroz Biokovo:

– Možda danas nije velik čin, ali važan je smjer kojim ide ova Vlada. Očekujemo bolji razvoj ovog kraja izgradnjom jedne bolje prometnice. Zagoru moramo bolje povezati s primorjem – kazao je Budalić.

Načelnik općine Zagvozd, Miroslav Gaće, istaknuo je uštede koje će stanovnici ostvariti zbog ove mjere:

– Prije svega, svima želim čestitati Novu godinu. Vrijeme je darivanja, a ovo je jedan od najljepših darova koje smo dobili. Zahvaljujem se županu, Vladi i ostalima što smo napokon završili projekt tunela Sv. Ilija. Sam tunel dovršen je prije 3 i pol godine. Naši stanovnici trošili su sigurno trećinu plaće na tunelarinu. Procjena je da će u Zagvozdu zbog ove mjere ostati 9 do 10 milijuna kuna – kazao je Gaće.

 

Izvor: Splitsko-dalmatinska županija
 

makarska logo