12°C weather icon

Gradonačelnik Makarske i načelnici Općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora na zajedničkom sastanku: Od župana zatražili raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju laboratorija u makarskom Domu zdravlja

08.02.2017.

Na inicijativu gradonačelnika Makarske Tonća Bilića danas je u 10 sati u gradskoj vijećnici održan sastanak na temu Zdravstvena zaštita na području Makarske rivijere(problematika Doma zdravlja) na kojem su nazočili načelnici općina Brela, Baška Voda, Tučepi i Podgora( sastanku se nije odazvao jedino načelnik općine Gradac). Uz gradonačelnika Makarske, kao predstavnici Grada, sastanku su prisustvovali i predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić te zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić.

Povod za sazivanje zajedničkog sastanka sa svim čelnicima općina Makarskog primorja je novonastala situacija u Domu zdravlja u Makarskoj vezana za rad laboratorija.

Nakon rasprave, prihvaćeno je da se prijedlozi gradonačelnika Tonća Bilića formuliraju kao zaključci sastanka te upute županu  Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji, ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomiru Petricu, predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Nasiću te članu Upravnog vijeća Damiru Mendešu.

Zaključeno je da se od župana Splitsko-dalmatinske županije, temeljem članka 40. i 41. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, traži raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju laboratorija u Domu zdravlja SD županije – ispostava Makarska.

Ukoliko se ne raspiše natječaj za koncesiju, od čelništva Splitsko-dalmatinske županije i ravnatelja Doma zdravlja traži se da što prije (u roku od 60 dana) nabave i instaliraju opremu za laboratorij u Makarskoj, a dok se ne nađe inženjer medicinske biokemije koji bi radio u Makarskoj nedostatak kadra riješi na način da laborantice koje su zaposlenice Doma zdravlja vrše analizu uzoraka u Makarskoj, a kontrolu nalaza obavlja inženjerka koja radi u laboratoriju u Vrgorcu.

Od uprave Doma zdravlja traži se redovito održavanje sastanaka sa gradonačelnikom Makarske i načelnicima okolnih općina koji moraju imati uvida u stanje zdravstvene zaštite na ovom području i radu Doma zdravlja, a sve s ciljem uspostavljanja partnerskog odnosa između uprave i predstavnika lokalnih jedinica čijim stanovnicima ispostava u Makarskoj pruža zdravstvenu skrb.

 

makarska logo