20°C weather icon

Gradonačelnik Brkan o zaključcima sjednice Vlade RH u Splitu: Primjer sinergije države i lokalnih jedinica u poboljšanju životnih uvjeta naših građana

08.05.2018.

 

Na sjednici Vlade RH koja je 5. svibnja održana u Splitu doneseno je niz važnih odluka za razvoj Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te realizaciju važnih strateških projekta preko kojih će Vlada RH u predstojećem razdoblju na području županije uložiti više od 2 milijarde kuna. Među usvojenim zaključcima su i važne odluke za Grad Makarsku: darovanje zemljišta na predjelu Volicije koje će Grad Makarska koristiti u komunalne svrhe, darovanje zemljišta na području Peškere u centru grada na kojem već postoje sportsko-rekreacijski i ugostiteljsko- turistički sadržaji te zaključak o potpori realizaciji Projekta rekonstrukcije raskrižja na Voliciji koji je uvršten u Program sanacije opasnih mjesta  i Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2017.-2020.  godine.

-Prije svega, moram se zahvaliti Vladi RH koja je donošenjem navedenih zaključaka omogućila Gradu Makarskoj novi razvojni zamah i podizanje kvalitete života naših građana. Zahvaljujem se i Ministarstvu  pomorstva, prometa i infrastrukture, a posebno državnom tajniku za infrastrukturu  Tomislavu Mihotiću i ravnatelju Hrvatskih cesta Josipa Škoriću od kojih smo imali veliku potporu.  Ove odluke pravi su primjer sinergije države i jedinica lokalne samouprave u rješavanju problema i poboljšanju životnih uvjeta svih naših građana, a ujedno i vjetar u leđa ostvarivanju naših predizbornih obećanja, komentirao je gradonačelnik Jure Brkan osvrnuvši se na značaj koji će provedba odluka hrvatske Vlade imati za grad Makarsku.

 

- Poznato je da je križanje na Voliciji jedno je od najopasnijih raskrižja zbog čega je novo prometno rješenje deniveliranog kružnog toka na istočnom ulazu od iznimne važnosti za naš grad. Zahvaljujući odluci Vlade dobit ćemo novo kvalitetno prometno rješenje: osigurati protok prometa uz smanjenje gužvi i veću sigurnost svih sudionika. Također se zahvaljujem i Ministarstvu  državne imovine  koje je zaduženo za provedbu zaključaka  o darovanju nekretnina Gradu Makarskoj. Konačno ćemo postati vlasnici zemljišta na Peškeri gdje već postoje sportsko-rekreacijski i ugostiteljsko-turistički sadržaji, kao i zemljišta na predjelu Volicije koje je Gradu Makarskoj neophodno za rješavanje problema vezanih za uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom. Moram naglasiti da ćemo taj prostor iskoristiti na najbolji mogući način, ali vodeći računa o interesima naših građana, najavio je gradonačelnik.

Dobra vijest za građane Makarske je i da je s Ministarstvom uprave potpisan Sporazum o sadržaju i načinu korištenja uvida u osobne podatke. Riječ je o provođenju projekta ‘Država bez papira’ kojim su sva javnopravna tijela dužna pribavljati podatke o građanima iz državnih matica. Grad Makarska je tako dobio pravo uvida u maticu vjenčanih, maticu rođenih i maticu umrlih te registar životnih partnera. Sporazum će olakšati ostvarenje prava građanima u gradskim službama jer će službenici imati pristup bazama i potrebne dokumente neće potraživati od građana. Time će se ubrzati procedura, a građani će uštedjeti vrijeme i novac.

makarska logo