15°C weather icon

Gradonačelnik Bilić traži poništenje odluke Županijskog doma zdravlja: Makarske rodilje ne smiju ostati bez pratnje do Splita

30.10.2013.

Zbog odluke uprave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije da se primalje koje su do sada dežurale na Hitnoj pomoći u Makarskoj rasporede u ginekološke ambulante u Splitu, Omišu i Makarskoj, gradonačelnik Tonći Bilić službeno se obratio ravnatelju Županijskog doma zdravlja Dragomiru Petricu i ministru zdravlja Rajku Ostojiću.

-Vama je jako dobro poznato da je nakon zatvaranja rodilišta u Makarskoj pronađeno kompromisno rješenje kojim su primalje raspoređene na rad od 0-24 sata na Hitnoj pomoći, a sve s ciljem da se osigura siguran i kvalitetan prijevoz rodilje i dojenčeta u Klinički bolnički centar Split. To se rješenje pokazalo izuzetno dobro jer su rodilje sa područja koje gravitira Makarskoj imale osiguranu sigurnost, a djelatnici Hitne pomoći nisu morali ići u pratnju do Splita i na taj način ambulanta Hitne pomoći nije ostajala nužno bez tima u slučaju hitnosti. Stoga nam je ova Vaša zadnja odluka krajnje nerazumljiva i neprihvatljiva, tim više što na ovaj način kršite vlastitu odluku iz 2011. u kojoj, između ostalog, piše: 'Ova odluka ostaje na snazi do Rješenja ministra zdravstva i socijalne skrbi o stavljanju u funkciju rodilišne djelatnosti u ispostavi Makarska, stoji između ostalog u pismu upućenom ravnatelju Županijskog doma zdravlja Dragomiru Petricu.
Kao još jedan razlog zašto bi Uprava trebala poništiti navedenu odluku, Tonći Bilić navodi i činjenicu da 1. studenog u ispostavi Makarska započinje s radom druga ginekološka ambulanta, što znači da će se stvoriti uvjeti za ponovno otvaranje rodilišta.
-Ispostava u Makarskoj se godinama, iz nerazumljivih razloga, uporno zaobilazila. Sustavno su se ignorirale potrebe za adekvatnom zdravstvenom zaštitom stanovnika ovog područja, pa je krajnje vrijeme da se s takvom politikom uprave Županijskog doma zdravlja, prema drugom ili trećem gradu po veličini u našoj Županiji, konačno prestane. Trudnice s ovog područja, sve dok se rodilište ponovno ne otvori, zaslužuju barem sigurnu i adekvatnu pratnju do Splita, zaključuje Bilić apelirajući na ravnatelja da odustane od svoje odluke.
Gradonačelnik Bilić je s novonastalom situacijom u Makarskoj upoznao je i ministra zdravlja Rajka Ostojića uz molbu da s pozicije ministra zdravstva poduzme odgovarajuće radnje kako bi primalje, do otvaranja rodilišta koje je zbog nove ginekološke ambulante izvjesno, i dalje nastavile sa svojim dežurstvima u ambulanti Hitne pomoći u Makarskoj'.
Ovim putem gradonačelnik je od ministra zatražio i prijem delegacije Grada i razgovor na temu izdvajanja ispostave Makarska iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te otvaranje rodilišta.
Pisma gradonačelnika upućena ravnatelju Županijskog doma zdravlja Dragomiru Petricu i ministru Rajku Ostojiću  u cijelosti možete pročitati OVDJE.
makarska logo