15°C weather icon

Gradonačelnik Bilić s novinarima: Najviše smo ponosni na projekte za mlade

29.12.2016.

Gradonačelnik Tonći Bilić danas je u gradskoj vijećnici održao konferenciju za novinare na kojoj se, zajedno sa zamjenikom Miroslavom Družianićem, ukratko osvrnuo na tekuću godinu te planove za predstojeću 2017.

 

Većina gradskih projekata pred završetkom: Rekonstrukcija i nadogradnja stare upravne zgrade, energetska obnova dječjeg vrtiča Ciciban, novih 160 grobnica u Velikom Brdu, nova višenamjenska dvorana u bivšem Art caffeu

 

- Zadovoljni smo jer je većina projekata o kojima smo govorili na početku mandata realizirana. Neki su u visokoj fazi pripreme dokumentacije (žičara Makarska-Biokovo), neki su započeti, a neki su pred samom realizacijom kao npr. Rekonstrukcija i nadogradnja stare upravne zgrade na GSC –u (završetak radova - travanj 2017.), adaptacija i uređenje Dječjeg vrtića u Velikom Brdu (potpisan ugovor s izvođačem radova, rok za završetak radova 30 dana), Energetska obnova Dječjeg vrtića Ciciban (završetak radova – ožujak 2017.),  Dječji vrtić Zelenka ( pred dobivanjem građevinske dozvole), višenamjenska gradska dvorana u bivšem Art caffeu (završetak radova – veljača 2017.), Astro park (završetak radova u ožujku 2017.), Groblje Veliko Brdo ( riješeni imovinsko-pravni odnosi, izrađen projekt, nakon Nove godine kreću radovi na izgradnji 160 novih grobnica), naveo je gradonačelnik dodavši kako su neki od spomenutih projekata sufinancirani sredstvima iz nacionalnih i eu fondova a čime je znatno rasterećen gradski proračun. Iz navedenih izvora, rekao je, povučeno je preko 10 milijuna kuna, a među projektima koji su na taj način realizirani, uz energetsku obnovu vrtića Ciciban i rekonstrukcije upravne zgrade na GSC-u su i projekti S osmijehom u školu - pomoćnici u nastavi makarskih školaraca, uvođenje sustava javnih bicikala u Gradu Makarskoj, Lokalni program djelovanja za mlade Grada Makarske, financiranje tehničke dokumentacije za Reciklažno dvorište te Modernizacija javne rasvjete.

Radilo se i na izradi strateško-planske dokumentacije. Izrađen je Plan razvoja kulturnog turizma Grada Makarske i Lokalni program djelovanja za mlade Grada Makarske, a od 1. siječnja 2017. kreće se s izradom Strategije razvoja Grada Makarske - ključnog dokumenta čiji je glavni cilj dugoročni društveno-gospodarski razvoj Grada Makarske, temeljen na stručnim podlogama.

 

Počinju radovi na izgradnji vodosprema Zelenka i Požare

 

Gradonačelnik se osvrnuo i na radove a komunalnoj infrastrukturi te najavio početak radova na izgradnji vodosprema Zelenka i Požare početkom 2017. godine.

-Treba spomenuti da se ne zaboravi - izgradnja i rekonstrukcija Jadranske ulice, rekonstrukcija Trga 533. s hortikulturom koji je konačno dobio izgled primjerenog gradskog parka, izgradnja oborinskog sustava u Ulicama don Mihovila Pavlinovića, Biokovskoj i Ante Starčevića, izgradnja i uređenje nogostupa u Ulici u Ulici Petra Krešimira IV i Stjepana Ivičevića, izgradnja središnje ceste prema urbanističkom planu uređenja Veliko Brdo te ulice na predjelu Požare, izgradnja Ulice Ivana Gorana Kovačića koja je bila neophodna za stavljanje u funkciju hotela Romana, nabavka igračaka za dječji Astro park, završetak radova na Trgu Tina Ujevića.  Na području grada od početka ove godine ugradili smo oko 200 novih stupova javne rasvjete te po prvi put u povijesti grada osigurali  javnu rasvjetu u pojedinim dijelovima Velikog Brda, Kotišine, Puharićima i u drugim rubnim dijelovima Makarske. Nedavno su završeni radovi na asfaltiranju Lulićeve ulice i ulice u Kotišini, posjetio je gradonačelnik najavivši da su za vodospreme podneseni zahtjevi za građevinske dozvole.

Kad je riječ o rezultatima gradske uprave, gradonačelnik je istaknuo kako je najviše ponosan na projekte koji su vezani za mlade, a koje je uvela upravo aktualna gradska uprava.

 

Po prvi put sufinanciranje udžbenika, studentske stipendije, besplatne marende za djecu iz socijalno ugroženih obitelji

 

- Jučer smo potpisali ugovore sa studentima kojima već treću godinu zaredom osiguravamo stipendije, uveli smo produljeni boravak u osnovnim školama i po prvi put sufinanciranje udžbenika i besplatne marende za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Osiguravamo novce za pomoćnike u nastavi, prijevoz učenika osnovnih škola i studenata, a u našem mandatu prvi put je osnovan i Savjet mladih. Sve što smo napravili za naše mlade doživljavam kao naše najveće ulaganje u budućnost, zaključio je na kraju gradonačelnik koji je ovom prigodom i službeno najavio svoju kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima.

Svoje izlaganje završio je čestitkom: Svima Vama želim zahvaliti na korektnom praćenju rada gradske uprave te vam zaželjeti sve najljepše u godini koja dolazi. Svim našim sugrađanima, svim Makarkama i Makaranima, želim puno sreće, zdravlja i uspjeha u Novoj 2017. godini.

 

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić osvrnuo se na najvažnije rezultate aktualne gradske uprave u resoru kulture, socijale i sporta istaknuvši kako ga posebno veseli završetak radova u bivšem Art caffeu kojima će se riješiti kronični problem prostora za zimska događanja, postavljanje spomenika bardu pjesničke riječi Tinu Ujeviću te povratak Mafesta koji će sljedeće godine imati svoje 10. jubilarno izdanje.

 

Završetkom radova u Art caffeu Makarska dobiva prostor za zimska događanja

 

-Što se tiče  kulture u našem gradu smatram, i ne samo ja, da je ona na jednoj zavidnoj razini. Makarsko kulturno ljeto bilo je iznimno dobro posjećeno, ponuda je bila kvalitetna, za svakog ponešto i mislim da je izraslo u jednu respektabilnu manifestaciju. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim našim kulturnim udrugama i ustanovama na suradnji  u realiziranju kulturnih programa u našem gradu. Imamo kvalitetnu suradnju i sa Gradskim sportskim centrom i sportskim udrugama, pratimo rezultate naših sportaša i pomažemo koliko možemo. Uložit ćemo u podizanje stručnog i pedagoškog rada u našim sportskim udrugama: za iduću godinu predvidjeli smo cca. pola milijuna kuna za rad trenera mlađih uzrasnih kategorija i to obećanje ćemo izvršiti.

Kad je riječ o sportu, želim izraziti zadovoljstvo što je Makarska postala stalnim domaćinom jedne jake manifestacije koju prati cijeli svijet, a to je Tour of Croatia, kazao je Družianić dodavši kako je Grad Makarska izrazito ponosan na svoje rezultate i po pitanju obrazovanja i socijalnog programa. Dodao je da Grad Makarska ima dobru suradnju i sa ostalim civilnim udrugama poput udruga Lanterna, Sunce, Ruke za bolju Makarsku i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

- Gradonačelnik je o obrazovanju već dosta govorio, ali imam potrebu ponoviti. Prije tri godine u gradu Makarskoj nije bilo ni jedne stipendije, a ove godine svaki student koji se prijavio, a ispunjavao je uvjete, dobio je stipendiju Grada Makarske. Dogodine će ih biti 35. Ono što također nismo nikada imali, a sad imamo je respektabilna brojka od preko 2000 božićnica umirovljenicima što znači da je otprilike njih 80% dobilo poklon bon, naglasio je.

 

Božićni grad: Kvalitetan program kojeg se ne bi posramili ni 5 puta veći gradovi

 

Zamjenik gradonačelnika posebno se osvrnuo na projekt Božićnog grada.

-Imamo kvalitetan program kojeg se ne bi posramiili ni 5 puta veći gradovi, a posebno smo pozornost posvetili najmlađima. Imamo radionice za djecu, saonice Djeda Mraza, nove kućice sa svim atestima koje imaju i Split, Zagreb, Dubrovnik…. I ne treba zaboraviti da je makarski Božićni grad najstariji u Hrvatskoj i da su se mnogi dalmatinski gradovi, nakon nas, odlučili za realizaciju sličnih ideja. I neka su, drago nam je, ali neka se zna da je naš Božićni grad, koji se održava sedmu godinu zaredom, najstariji, zaključio je zamjenik gradonačelnika pridruživši se čestitkama za božićno-novogodišnje blagdane.

 

 

 

 

makarska logo