18°C weather icon

Gradonačelnik Bilić označio službeni početak radova na projektu ‘Energetska obnova Dječjeg vrtića ‘Ciciban’

28.10.2016.

Na Dan grada Makarske 24. listopada počeli su pripremni poslovi na radilištu Dječjeg vrtića Ciciban, a danas je gradonačelnik Tonći Bilić označio službeni početak radova na projektu Energetske obnove centralne zgrade Javne ustanove Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, investicije vrijedne oko 2,5 milijuna kuna, a koja se sa 70 posto financira europskim sredstvima. Radovi će trajati četiri mjeseca, a njihovim završetkom Ciciban će zasjati u novom ruhu, a što je najvažnije osigurat će se djeci kvalitetniji i sigurniji boravak u vrtiću.

- Grad Makarska jedini je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te uz Grad Šibenik,

jedini u Dalmaciji koji je uspio osigurati novce iz pilot projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2. Dobivenim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj realizirat će se ovaj projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Ciciban, a cilj je smanjenje potrošnje energije i poboljšanje uvjeta i sigurnosti boravka djece korisnika. Ukupna vrijednost radova iznosi 2.496.239,78 kn, od čega su bespovratna sredstva iz fondova EU-a u iznosu od 1.625.041,78 kn – naglasio je gradonačelnik Bilić. Podsjetio je da je procesu prijave prethodio je složeni postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ishođenje uporabne dozvole, izrada projektno-tehničke dokumentacije (financirana sredstvima Ministarstva gospodarstva). Istaknuo je da je energetskoj obnovi zgrade neophodno pristupiti zbog velike potrošnje primarne energije uzrokovane starošću objekta sagrađenog 1979., te prokišnjavanjem, prodorom vlage i nastankom gljivica u svakoj od prostorija, radi čega su itekako otežani uvjeti boravka i rada za korisnike i sve djelatnike vrtića. Naime, od vremena gradnje nije bilo rekonstrukcija na fasadi, osim pojedinačne zamjene stolarije te popravka hidro izolacije, pa zgrada ima veliki potencijal za provođenje mjera energetske učinkovitosti definiranih Glavnim projektom energetske obnove, koju je izradio Alfa Inženjering d.o.o. iz Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Bilić pohvalio je rad i zahvalio se Odjelu za projekte i razvoj Grada Makarske na čelu s Lidijom Vukadin Vranješ, koji je uložio puno napora na rješavanju dokumentacije potrebne za projekt, te uz nadu da će radovi biti završeni u predviđenih 120 dana, izrazio uvjerenje da će Grad Makarska aplicirati na još projekata iz sredstava EU-a.

Lidija Vukadin Vranješ, voditeljica projekta, naznačila je da će se izvršiti rekonstrukcija krova, toplinska izolacija vanjskih zidova, zamijeniti vanjska stolarija, kotao, ugraditi solarni toplinski kolektori, termostatski radijatorski ventili te unutarnja rasvjeta. Nadalje, zgrada spada u energetski razred C, a nakon provođenja predviđenih mjera dostići će energetski razred A.

Zadovoljstvo početkom radova iskazala je Snježana Ninčević, ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić Biokovsko zvonce. Naime, do sada je posebno za kišna vremena bio otežan boravak i rad u Cicibanu. Ovim radovima ti će problemi biti riješeni, a o svemu su izviješteni roditelji djece.

Izvođač radova je Eding d.o.o. iz Zagreba, vodi ih Ante Vuković, a nadzor je povjeren Tonki Alujević, dipl.ing.građ., koja je bila nazočna službenom početku radova u Cicibanu.

-U Makarskoj smo kao izvođači prisutni već nekoliko godina. Obnavljali smo hotele Meteor, Park, Biokovku, Dalmaciju. Nadam se da ćemo kvalitetno i u roku od 120 kalendarskih dana završiti radove na Cicibanu – kazao je Mladen Mandić, direktor Edinga d.o.o,.

J. Morović

makarska logo