15°C weather icon

Gradonačelnik Bebek ugostio delegaciju Grada Roseto degli Abruzzi

10.03.2008.

 11.3.08.

    

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek, sa svojim zamjenicima Ivanom Ivandom i Antom Novakom, danas je u zgradi Gradskog poglavarstva primio delegaciju Grada Roseto degli Abruzzi u sastavu: Teresa Ginoble – zamjenica gradonačelnika, Lorena Marcelli – stručna suradnica, Andrea Bollini – koordinator projekta Adriatico Sociale te Savka Brkić – savjetnik u Centru za socijalnu politiku u funkciji prevoditelja. Primanju je nazočio i Davor Glavina, djelatnik Turističke zajednice Grada Makrske koji je već godinama njeguje dobre odnose naših dvaju gradova.
Nakon riječi pozdrava i dobrodošlice uslijedila je razmjena prigodnih poklona.
S obzirom da su gradovi Roseto degli Abruzzi, Makarska i Split partneri u projektu Adriatico Sociale, to je ujedno bio i razlog njihova posjeta, dakle da se precizno definiraju aktivnosti koje se odnose na gradove Makarsku i Split. Projekt Adriatico Sociale, koji se financira iz fondova Europske unije Interreg III A, zajednički je socijalni program koji pretpostavlja uspostavu mreže jadranskih regija, a koji uključuje i Grad Makarsku.
Cilj prekograničnih aktivnosti je konsolidacija odnosa između partnera, uz uzajamnu razmjenu iskustava iz područja socijalne politike i socijalne integracije. Ispred Grada Splita sastanku je nazočio Vedran Mardešić, pročelnik Odjela za suzbijanje bolesti ovisnosti.


 Predstavnici Grada Roseto degli Abruzzi
 predložili su gradovima Makarskoj i Splitu
 edukaciju u Italiji za 4 osobe iz područja
 narkomanije, te organizaciju radionice na istu
 temu. Zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda, kao
 i gospodin Vedran Mardešić prihvatili su ovakav 
 način suradnje, a sve u cilju nastavka suradnje
 na IPA fondu, koji će se objaviti krajem godine za
 sve zemlje pristupnice Europske unije.
Navedene aktivnosti započete projektom Adriatico Sociale završit će se u lipnju 2008., a odmah nakon toga započet će novi pregovori koji se tiču projekata na fondovima IPA-e. Gradsko poglavarstvo Grada Makarske imenovat će povjerenstvo koje će sudjelovati u realizaciji ovog projekta. Dogradonačelnik Ivanda upozorio je na propust u dostavljenoj dokumentaciji, u kojoj se Hrvatska navodi kao balkanska zemlja, te je predložio da se ubuduće Hrvatska navodi kao srednjoeuropska zemlja ili zemlja u sklopu Jadranske euroregije. Također je upozorio da je u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski, a ne da se u dokumentaciji spominje pojam srpsko-hrvatski. Predstavnici Roseta degli Abruzzo su se ispričali na tim administrativnim propustima obećavši da se ubuduće to neće događati.


makarska logo