32°C weather icon

Grad u 2009.: Naplaćeno gotovo 1 800 000 kuna komunalne naknade, upućeno više od 3500 opomena

27.01.2010.

28.01.10.


Piše Jasna Morović


U situacijama kada se za kišna vremena na gradskim ulicama stvori više vode nego bi trebalo, jer možda nisu riješene oborinske vode, kada cesta traži popravak ili javne površine čišćenje, a javna rasvjeta zamjenu lampi i samu struju, građani znaju negodovati. Tada se pitaju zašto se sve to događa, tko je zakazao u sistemu, a najmanje razmišljaju na način da su oni glavni kotač koji sve pokreće.
Naime, prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, plaćanjem komunalne naknade, a koja je obvezna, građani osiguravaju sredstva potrebna za obavljanje komunalnih djelatnosti. Ona je uistinu mala. Dvadeset lipa po metru kvadratnom dovodi do računice po kojoj bi se vlasnik stana u prosjeku trebao mjesečno odreći jedne kave da bi platio ovu vrstu obveze.
Posljednjih godina Grad Makarska u naplati komunalne naknade uvodi reda, ali podatak o tome da je ispisano više od 3500 opomena za neplaćenu komunalnu naknadu govori kako je još puno posla koji treba odraditi, a sve će se ubrzati i grad biti uređeniji i ljepši ako građani budu poštovali svoje obveze i plate je.
Dunja Buljan, pročelnica Odjela za financije Grada Makarske, kaže kako je podijeljeno na kućne adrese 6500 Rješenja i uplatnica za komunalnu naknadu. Prošle godine naplaćeno je gotovo milijun i 800 tisuća kuna. Međutim, od prijašnjih godina veliki su repovi dugovanja stoga se do gradskih sredstava pokušava doći kroz opomene, a ako i to ne dade ploda, ići će se na ovrhe, kaže. Ističe kako je Grad spreman izaći u susret dužnicima komunalne naknade. Znamo da je kriza, a nekim domaćinstvima je i 10 kuna puno stoga se dugovanje može izmiriti u ratama, samo to moramo znati i o svemu se dogovoriti, zaključuje pročelnica Buljan. Dodaje kako se može primijetiti da su umirovljenici najrevnije platiše.
Inače, U Gradskom proračunu prošle godine bilo je planirano oko 2 milijuna kuna, a ove za desetak posto više. Novac koji je 2009. sjeo na gradski račun tek je dovoljan za plaćanje utroška struje javne rasvjete.
U Odjelu za gospodarenje prostorom stručni suradnik Nikša Lovreta zadužen je za komunalnu naknadu. Ističe kako je stanje pod kontrolom, točnije da su poznata imena svih vlasnika stanova i odaslana su Rješenja za komunalnu naknadu. Redovito se provjerava stanje i usklađuje s podacima iz Makarskog komunalca, Stambenog fonda i Porezne uprave. Zapaža se da naši građani postaju sve savjesniji i plaćaju komunalnu naknadu, neki redovito, a jedan veći dio tek očekujemo. Najvažnije je da je probuđena svijest kako nitko doli sami građani neće omogućiti da u svom gradu imaju kvalitetan život i kada se radi o komunalnoj sferi. Na Gradu Makarska je da kroz svoje službe podsjete građane na obvezu i organiziraju naplatu, drži Lovreta.
makarska logo