15°C weather icon

Grad provodi naputak Državne revizije: Političke stranke više neće koristiti prostore po cijeni od 1 kune po metru kvadratnom

15.11.2013.

Pozivajući se na nalaz Državne revizije za 2011. godinu, čije je izvješće Grad Makarska zaprimio još u rujnu 2012. godine, gradonačelnik Tonći Bilić obratio se političkim strankama koje koriste poslovne prostore u vlasništvu Grada. Naime, Državna revizija, kao što je javnosti već poznato, utvrdila je da je Grad Makarska zaključio nezakonite ugovore o zakupu poslovnog prostora sa tri političke stranke, jer je istima ugovorena zakupnina od 1 kune po metru kvadratnom, te da se predmetni poslovni prostori koriste bez prethodno provedenog javnog natječaja. Riječ je o kršenju Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji davanje u zakup poslovnih prostora po povlaštenoj cijeni tretira kao nezakonito financiranje političkih stranaka, kao i kršenju odredbi Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.

Provjerom ugovora o zakupu prostora, nova gradska vlast utvrdila je kako nezakoniti ugovori postoje s Hrvatskom seljačkom strankom(HSS) i Hrvatskom demokratskom zajednicom(HDZ), dok je ugovor koji je Grad pod istim uvjetima sklopio s Hrvatskom čistom strankom prava(HČSP) nedavno istekao.Gradonačelnik je u dopisu pozvao spomenute stranke da se u roku od 15 dana izjasne žele li i dalje koristiti svoje dosadašnje prostore unatoč tome što će za iste biti proveden postupak o davanju u zakup poslovnih prostora sukladno važećem zakonu. Ukoliko se očitovanje ne dostavi u spomenutom roku, Grad će smatrati da nema daljnjeg interesa za korištenje poslovnog prostora.
 
Osim spomenute tri stranke, utvrđeno je da još dvije političke stranke koriste gradske prostore ali bez ikakvog ugovora ( HNS i HPB), kojima su također upućeni dopisi o očitovanju.
 
Uz navedeno, utvrđeno je da, osim političkih stranaka, postoje i drugi korisnici gradskih prostora kojima su ugovori istekli tijekom 2012. i 2013. pa su isti dopisi upućeni i na njihove adrese.
 
 
 

makarska logo