21°C weather icon

Grad Makarska tiskao letak o zakonskim obvezama skrbnika pasa: Letci distribuirani građanima uz račune Makarskog komunalca

24.09.2017.

U suradnji s udrugom Prijatelji životinja i lokalnom udrugom Šapama od srca Grad Makarska tiskao je letak o zakonskim obvezama skrbnika pasa koji je kućanstvima distribuiran uz račun za usluge odvoza otpada. Letak je, u suradnji s Udrugom gradova, pripremila udruga Prijatelji životinja te ga bez naplate ustupila jedinicama lokalne samouprave. Cilj tiskanja ovog letka je doprijeti do neodgovornih građana koji do sada nisu mikročipirali svoje pse i za koje postoji realna opsanost da će jednog dana postati trošak za lokalnu zajednicu.

Osim letaka, Grad Makarska trenutno je i u fazi izrade jumbo plakata na istu temu, a u suradnji s lokalnom udrugom Šapama od srca do kraja godine će organizirati nove akcije kojima je, među ostalim, cilj pridonijeti smanjenju broja napuštenih životinja.

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju kako je problem neodgovornog ljudskog postupanja i napuštanja životinja prisutan u svim gradovima i županijama Hrvatske, zbog čega je neophodno provoditi zakonske odredbe, kontrolirati građane i sankcionirati neodgovorne, kao i podizati razinu društvene svijesti o etičkoj i zakonskoj neprihvatljivosti takva ponašanja. Uz kontrolu obaveznog mikročipiranja, kontrolu razmnožavanja, zbrinjavanja i oglašavanja te drugih obaveza, jedinice lokalne samouprave obavezne su, prema Zakonu o zaštiti životinja, razvijati svijest javnosti o zaštiti životinja. Ove godine naglasak kampanje stavljen je na obavezu mikročipiranja pasa s obzirom na to da je ova zakonska obaveza na snazi od 2004. godine, s propisanom kaznom do 6.000 kuna. 

makarska logo