16°C weather icon

Grad Makarska svečano obilježio Dan državosti RH: Hrvatski branitelji i dr. Franjo Tuđman najzaslužniji su za samostalnu i suverenu Hrvatsku

25.06.2017.

Grad Makarska svečanim je programom obilježio 25. lipanj, Dan državnosti Republike Hrvatske. Na taj dan, 1991. godine Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Već od ranih jutarnjih sati osjetilo se da Makarska živi u blagdanskom ozračju. Tradicionalno promenadom Gradske glazbe Makarska na gradskoj rivi počelo je obilježavanje velikog hrvatskog državnog blagdana.

Pred Središnjim križem na Gradskom groblju vijence su položili predstavnici Grada Makarske te Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Božju riječ je molio mons. Pavao Banić.

U nazočnosti čelnika Grada, gradskih vijećnika, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, predstavnika političkih stranaka, PP Makarska, SAB-a, gradskih ustanova te građana, gradonačelnik Jure Brkan istaknuo je da je hrvatski narod godinama sanjao svoju državu, kada ju je dobio prije 26 godina, u obrani njezine samostalnosti i slobode pale su velike žrtve. Njima u sjećanje i zahvalnost pozvao je na minutu šutnje.

Na Spomenik hrvatskom branitelju odana je počasti svim hrvatskim vitezovima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske, a cvijeće su položili predstavnici Grada Makarska, Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDRA-e, Udruge 156. brigade Hrvatske vojske, SAB-a i makarskog HNS-a. Dogradonačelnik Dražen Nemčić istaknuo je značaj žrtve koje su dali hrvatski branitelji u obrani Domovine i pozvao na odavanje počasti njima u spomen.

-Danas kada slavimo Dan državnosti prisjetimo se najveće hrvatske povijesne ličnosti – prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana koji je poveo hrvatski narod u borbu za slobodu. Imali smo sreću da smo živjeli i borili se pod njegovim vodstvom, i ostvarili san o slobodi Hrvatske, naglasio je Marko Ožić Bebek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Makarske, prigodom polaganja vijenca na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Cvijeće su položili i predstavnici makarske HVIDRA-e te Udruge 156. brigade HV-a.

Obilježavanje dana Državnosti RH nastavljeno je svetom misom za Domovinu u 19 sati u katedrali sv. Marka.

Proslava velikog hrvatskog blagdana završit će se koncertom grupe Opća opasnost u 21 sat na Kačićevu trgu.

J. Morović
 

makarska logo