13°C weather icon

Grad Makarska potpisao Sporazum o prijateljstvu i suradnji sa Općinom Travnik

27.03.2017.

U sklopu proslave Dana općine, gradonačelnik Makarske Tonći Bilić i načelnik Travnika Admir Hadžiemrić potpisali su 21. ožujka, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, sporazum o prijateljstvu i suradnji kojim je formalizirano dvogodišnje prijateljstvo dvaju gradova. Posebno oduševljenje domaćina na svečanoj sjednici izazvala je izvedba pjesme ''Lipo moje makarsko more'' koju je izvela najdugovječnija makarska klapa – klapa Srdela. Ovom prigodom gradonačelnik Bilić darovao je načelniku općine Travnik reljef grba Grada Makarske, rad akademskog slikara Ante Grčića, dok je Admir Hadžiemrić makarskom gradonačelniku uručio „ključ Travnika“ kao zalog za trajno prijateljstvo i suradnju. Delegaciju Grada na čelu sa gradonačelnikom Bilićem činili su i zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, županijski vijećnik Igor Batošić, ravnatelj Gradskog muzeja Makarska Marinko Tomasović te ravnatelj Gradske galerije Antun Gojak Josip Karamatić.

Grad Makarska aktivno je sudjelovao i programu proslave: klapa Srdela nastupila je u kulturno zabavnom programu, a ravnatelj Gradskog muzeja Makarska Marinko Tomasović održao je izložbu fotografija o kulturnom krajoliku Makarske i Dalmacije te prigodno predavanje na temu „Makarska i makarsko primorje u razdoblju osmanske vladavine“.

U sklopu boravka delegacija Grada Makarske posjetila je poznatu Hrvatsku bolnicu u Novoj Biloj i znameniti franjevački samostan Guča Gora te tvornicu Borac u Travniku. Ostvareni su i kontakti sa tamošnjim DVD-om, te košarkaškim klubom Travnik čiji su predstavnici pozvali makarske košarkaše na sudjelovanje na međunarodnom košarkaškom turniru koji će se u mjesecu svibnju održati u Travniku.

Nakon odlaska iz Travnika delegacija Grada Makarske posjetila je i prijateljsku Općinu Stari Grad Sarajevo gdje ih je ugostio načelnik Ibrahim Hadžibajrić . Tema sastanka bila je proširenje međusobne prekogranične suradnje, a o konkretnim projektima razgovarat će se na uzvratnom sastanku u Makarskoj krajem travnja. Goste iz Makarske srdačno je ugostio i prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD-a „Napredak“, vjerojatno najpoznatije i najaktivnije organizacije bosanskih Hrvata.

Franjo Topić detaljno je upoznao goste iz Makarske sa životom i radom Hrvata u Sarajevu i cijeloj Bosni kroz prizmu aktivnosti Napretka, a posebno se zanimao i za djelovanje HKD-a „Napredak“ u Makarskoj. Dogradonačelnik Miro Družianić je u ime grada Makarske uručio dr. Franji Topiću knjigu o starim razglednicama o Makarskoj, a novi susret dogovoren je već početkom svibnja za vrijeme proslave Dana općine Stari grad Sarajevo kada će se razgovarati i o mogućnostima međusobne suradnje na kulturnom polju.

 

makarska logo