12°C weather icon

Grad Makarska polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježio Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

23.08.2017.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima danas je, u organizaciji Grada Makarske, obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju sv. Križa: na Središnjem križu, na Spomen-kosturnici te pred Spomenikom žrtvama II. sv. rata i poraća.


Svim žrtvama totalitarnih režima, u ime Grada Makarske, počast su odali zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ, predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić - Bebek i gradska vijećnica Hloverka Novak Srzić te predstavnici Gradskog odbora HDZ-a i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić.


- Europa je 2006., usvajanjem rezolucije od strane Vijeća Europe, osudila sve zločine počinjene tijekom svih totalitarističkih režima. To je prepoznala i Republika Hrvatska iako se to često zaboravlja. Hrvatski sabor je iste godine usvojio deklaraciju kojom osuđuje sve zločine koji su počinjeni tijekom totalitarističkog komunističkog režima od 1945. do 1990. Svoju neovisnost izborili smo 1990. i danas smo u slobodnoj i demokratski uređenoj hrvatskoj državi. Danas se ne trebamo stiditi izreći svoje mišljenje, danas možemo javno govoriti sve što mislimo, naglasio je, među ostalim, pred Spomenikom žrtvama II. svjetskog rata i poraća zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ osvrnuvši se posebno na odnos antifašizma i komunizma.


- Neki pojedinci danas pokušavaju izjednačiti antifašizam i komunizam iako se radi o suprotnim političkim opcijama. Antifašizam je politička opcija utemeljena na najširim demokratskim osnovama, a komunizam politička opcija koja silom i nasiljem nastoji provesti svoje ideje. Komunizam i vođe komunističkog režima trebaju biti jasno osuđeni. Na žalost, neki to ne shvaćaju pa se susrećemo s inicijativama da se po komunističkom diktatoru Josipu Brozu Titu nazivaju imena ulica i trgova, što je nedopustivo u našoj slobodnoj demokratskoj državi, naglasio je Vranješ.


Sve okupljene pozvao je da minutom šutnje odaju počast svim borcima za slobodu Hrvatske i hrvatsku demokraciju; onima koji su se u II. svjetskom ratu istinski borili s antifašistima za demokraciju i onima koji su u našoj novijoj povijesti devedesetih stvarali hrvatsku slobodu i hrvatsku demokraciju.

 

makarska logo