15°C weather icon

Grad Makarska i Galerija Gojak obilježili 30. obljetnicu smrti prvog akademskog slikara: Čuvamo uspomenu na Antuna Gojaka, velikog umjetnika koji je svojim djelima pronosio ime rodnog grada

20.12.2016.

Gradska galerija Antun Gojak čuva 132 slike i 201 crtež svog naslovnika je nezaobilazan sinonim Makarske.

Ponos i zahvalnost prvom makarskom akademskom slikaru Antunu Gojaku potvrdila se i danas na obilježavanju 30. obljetnice smrti zaslužnog sugrađanina rođenog 1907., a koji je umro 1986. godine. Predstavnici Grada Makarske na čelu s dogradonačelnikom Miroslavom Družijanićem i Galerije Antuna Gojaka s ravnateljem Josipom Karamatićem, položili su cvijeće na slikarev grob na Gradskom groblju Svetog Križa u Makarskoj.

- Grad Makarska je prije četiri godine ustanovio tradiciju obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti svojih zaslužnika. Antun Gojak je prvi makarski akademski slikar, umjetnik koji je motivima rodne Makarske, pronosio njezino ime. Donaciju Gojak je 1988. umjetnikov brat Marin Rine Gojak poklonio gradu Makarskoj i ona je temelj fundusa Gradske galerije Antuna Gojaka osnovane 1995. Slikar Gojak ostavio je veliki trag u kulturi Makarske. Uvršten je među zapažene umjetnike Hrvatske – naglasio je Družijanić. Dodao je da je posebno sentimentalno vezan za slavnog slikara jer je odrastao u njegovoj ulici i sjeća ga se iz djetinjstva po slavnom šeširu i kistu.

Karamatić je u ime Galerije Gojak zahvalio Gradu Makarska na pijetetu koji njeguje prema slavnom slikaru, te naglasio da je Gojakov fundus najvažniji dio sadržajne galerijske djelatnosti.

J. Morović

makarska logo