8°C weather icon

Gorska služba spašavanja predstavila kartu Biokova u istoimenom hotelu

30.05.2011.


Najzahtjevnije područje 'obrađeno' u
turističko-planinarskom vodičuHrvatska gorska služba spašavanja predstavila je proteklog tjedna u sali hotela Biokovo novi turističko-planinarski vodič koji, na 70-ak stranica, sadrži korisne i zanimljive informacije o geografskim i prirodnim osobinama, kulturno-povijesnoj baštini i sportsko-rekreativnim sadržajima. Ovo je šesta karta GSS-a za Hrvatsku, no prva ovakva za ovo područje koje su predstavljači nazvali najzahtjevnijim za obradu. Iako je obrađen veći dio Biokova, ostao je još jedan, južni dio na potezu Drašnice-Ploče koji će se objaviti u drugom izdanju.
O značaju karte govorili su Stipe Bušelić, predsjednik makarskog GSS-a, Rudolf Schwabe, zadužen za kartografske prikaze, i urednica Fea Munitić.
- Ne smijemo dopustiti da se svakakve karte nalaze na tržištu jer je to opasno – rekao je Bušelić podsjetivši na brojne akcije i intervencije ovih predanih volontera koji spašavaju ljude, brinu o osiguranju sportskih akcija poput Snježne kraljice, a brinu i o životinjama.
- Sigurnost nije sudbina, nego stanje na koje se može i mora utjecati – moto je promocije koja je okupila 70-ak ljudi kojih su dobar dio činili sami GSS-ovci. Naime, Stipe Bušelić je poslao duplo više poziva, a kaže da ga nitko od predstavnika općina, gradova i turističkih djelatnika, koji nisu došli, nije ranije obavijestio o svojem nedolasku. U ime Županije došao je dožupan Luka Brčić, a Grad je predstavljao Dražen Kuzmanić. Pročelnik GSS-a Hrvatske Vinko Prizmić ispričao se zbog nedolaska budući je u međuvremenu sazvan sastanak Povjerenstva za pripremu turističke sezone, a čiji je član. Za uzvanike je priređen bogati domjenak.


IVONA ĆIRAK
Foto Smiljan Topić


makarska logo