9°C weather icon

Galerija Antuna Gojaka u znaku Kule babilonske

18.06.2008.

19.6.08.

 

Gradska galerija Antuna Gojaka u srijedu je ugostila izložbu slika „Kula babilonska“ diplomiranog slikara Ante Žaje. Izložbu je najavila ravnateljica Galerije Ivana Kokić, dok je o životu i djelima autora govorio kustos Josip Karamatić. U ime Grada Makarske izložbu je otvorila Radojka Divić, potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Makarske, kazavši kako su, zahvaljujući malim ekranima, križaljke i kvizovi na vrhuncu popularnosti.
Ukrižena slova ili ustrojeno saće, kako se još naziva ova izložba, predstavlja suprostavljanje tamne podloge i žutih kvadratića ispisanih slovima.
Ante Žaja rođen je 1966. godine u Sinju. Srednju školu polazio je u Makarskoj i Zagrebu. Diplomirao je na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera. Od 1977. do 1999. boravio je u Pragu. Studijski je nekoliko puta bio u Londonu. Djela mu se nalaze u privatnim i muzejskim kolekcijama kao i javnim i sakralnim prostorima.
Kroz petnaestak godina djelovanja diplomirani slikar Ante Žaja rado se služio i trodimenzionalnim objektima, instalacijama, mehaničkim sredstvima, akumulacijama, ready – made tehnikom ili objet trouve, ali nije napuštao ni iluzionističke, hiperrealističke ili popartističke efekte na dvodimenzionalnoj površini kad god je nalazio izazova i povoda za uobličavanje svoje misli, ideje, „koncepta“.
Koliko bi doista ovo mogla biti „Kula babilonska“, koliko okomito i vodoravno teku kako konvencije traže, a koliko dijagonale mogu upućivati na nešto treće, otkrijte do 12. srpnja, do kada je izložba otvorena.


makarska logo