15°C weather icon

FESTIVAL KLAPA UZ MANDOLINE I GITARE - izdana kompilacija 'Dalmacija piva'

22.07.2013.

Ususret 9. izdanju, po mnogočemu jedinstvenog festivala, našeg makarskog Festivala klapa uz mandoline i gitare, u prodaju je izašla kompilacija „Dalmacija piva“. Riječ je o CD-u u izdanju Menarta, koji uključuje 18 izabranih skladbi, sa dosada osam održanih festivala.
Makarska okupana zvucima dalmatinske pjesme, gledalište ljetnog kina uživa u prekrasnom poju klapa. Pjesmu prati zanosan zvuk mandolina i gitara gdje u opuštenoj atmosferi publika može reagirati spontano - pjevati zajedno s klapama, jer poznatim melodijama i drevnim tekstovima jednostavno nije moguće odoljeti. Pjesma izvire iz srca i duše i o njoj se ne razmišlja. Jednostavno se pjeva. U takvom ozračju uživaju i same klape. Mnogo ih je prošlo kroz Makarsku. Hvala im. Svima, u uvodu CD-a navodi  direktor Festivala Vedran Buble, dodajući kako je ideja ove suvenirske kompilacije rođena iz činjenice da su mnoge najpoznatije hrvatske klape imale su čast sudjelovati na ovom glazbenom događaju, i kako su tim nastupima stvorene neke od najljepših melodija mediteranskog zvuka. I dok će mnogima vratiti najljepša sjećanja, drugima će tek donijeti neka nova. Napominjemo i kako kompilacija, koju potpisuje Toni Eterović, uključuje izvorne pjesme, u kojima poznata melodija i drevni tekst nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, ali i moderne aranžmane u kojima se svaki uzrast može pronaći, baš kao i sam Festival. Pohvale za izdanje „Dalmacija piva“, ima i glazbeni producent i skladateljMojimir Čačija, kojinavodi kako u posljednjih osam godina u Makarskoj svjedočimo festivalu na kojemu klape, inspirirane popularnim skladbama, na poseban način, u dalmatinskom četveroglasnom slogu i uz pratnju mandolina i gitara, ovim pjesmama udahnjuju razigraniji zvuk, novu svježinu i jednostavnost.
Naime, svaka posljednja subota mjeseca kolovoza u zadnjih osam godina grad Makarsku učini posebnom. Čarolija mediteranske melodije obojana zvucima mandoline i gitare prekrije naš grad. Ponosni domaćini, sada već poznatog i priznatog ‘Festivala klapa uz mandoline i gitare’, koji je svaki dalmatinski spjev opiturao zvučnim nitima mandoline i gitare i pretvorio  u jedno. Festival klapa uz mandoline i gitare – Makarska 2013. održat će se 31. kolovoza 2013. na pozornici Ljetnog kina Makarska.

makarska logo