11°C weather icon

Festival indije: Nastavak suradnje Grada Makarske i Veleposlanstva Republike Indije

27.09.2019.

Grad Makarska i Veleposlanstvo Republike Indije i u ovoj su godini nastavili svoju suradnju: 24. rujna, u sklopu 1. Festivala Indije u Hrvatskoj održan je nastup plesne grupe'' Manipuri Folk Dance”. Impresivan nastup u dvorani Arte pratio je i veleposlanik Republike Indije, njegova ekselencija Arindam Bagchi, kojem je ovo prvi posjet Makarskoj nakon preuzimanja dužnosti veleposlanika.

Njegova ekselencija veleposlanik Arindam Bagchi na hrvatskom je jeziku pozdravio publiku izrazivši zadovoljstvo zanimanjem u Makarskoj za indijsku kulturu. Zahvalio je Gradu Makarskoj i publici na gostoljubivosti.

“Moja supruga Ananya i ja počašćeni smo svojim prvim dolaskom u Makarsku. Svi nam savjetuju da dođemo u srpnju i kolovozu, međutim mi u Indiji imamo dovoljno toplote tako da nam je dolazak u rujnu u Makarsku pun pogodak! Posebno me raduje vaš odaziv u ovolikom broju i što ćete slušati i pogledati jedan nastup indijskog narodnog plesa. Sretan sam što je ovoliko ljudi pokazalo zanimanje za ovaj indijski događaj. Bilo je gostovanja iz Indije ovdje i ranije i raduje što možemo računati na potporu grada Makarske”, kazao je veleposlanik Bagchi. Zahvalio je gradu domaćinu na organizaciji i dobrodošlici i dogradonačelniku Draženu Nemčiću za njegovu prisutnost.

“Važno nam je organizirati različite kulturne događaje u suradnji s lokalnim zajednicama. Ovaj događaj čini posebnim to što je dio Festivala Indije koji se već održavao u Hrvatskoj kroz ovu godinu. Zahvaljujući Festivalu Indije drago nam je što smo uspjeli ovdje pozvati grupu s istoka zemlje iz pokrajine Manipur. Zahvaljujem Ministarstvu kulture Republike Indije koje je omogućilo ove događaje. Festival će se nastaviti kroz nastupe naših pjevača i plesača, održat će se i druga događanja. Ove godine imali smo u ožujku prvi posjet indijskog predsjednika.To je omogućilo novo povezivanje dviju država, Hrvatske i Indije. Organiziramo i Yoga dan svake godine u čemu nas Makarska podržava već nekoliko godina. Ove godine u Hrvatskoj ćemo obilježiti 150 godina rođenja Mahatme Gandhija i tim povodom otkriti njegovu bistu u Zagrebu na Bundeku 2. listopada kada je njegov rođendan”, najavio je veleposlanik Bagchi.

Dolazak gostiju iz Indije nastavak je suradnje koja traje od 2016. Grad Makarska od tada sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana yoge, a prošle godine u Makarskoj su organizirani prvi Dani indijske kulture gdje je makarska publika imala priliku uživati u indijskim filmovima, saznati nešto novo o indijskoj medicini te kušati neke nove okuse, podsjetili su  domaćini ove večeri koja će ostati zapamćena po impresivnom nastupu plesača iz Indije.

Veleposlanika  Republike Indije, u sklopu prvog službenog posjeta Makarskoj, primio je i gradonačelnik Makarske Jure Brkan. Njegova ekselencija Arindam Bagchi zahvalio je gradonačelniku Makarske na suradnji i gostoprimstvu te naglasio kako se nada da će se suradnja veleposlanstva i Grada i dalje nastaviti. Gradonačelnik Makarske izrazio je zadovoljstvo suradnjom kroz koju Grad Makarska ima priliku svojim građanima, ali i brojnim turistima kojih u ovo vrijeme u Makarskoj još uvijek ima u velikom broju, predstaviti bogatstvo indijske kulturne baštine.

 

makarska logo