12°C weather icon

Ekološki projekt Zeleni mjesec započinje sutra gašenjem javne rasvjete od 20,30 do 21,30 sati

18.03.2016.

Konferencijom za medije u prostoru gradske vijećnice makarski Zeleni tim danas je najavio predstojeća događanja u sklopu ekološkog projekta Zeleni mjesec 2016. Tako će već sutra (subota 19.travnja) od 20,30 do 21,30 sati Makarska podržati ovogodišnji Sat Zemlje gašenjem javne rasvjete, uz apel stanovnicima da i sami ugase svjetla u stanovima kućama, a vrhunac Zelenog mjeseca slijedi u subotu 23. travnja, kada će biti provedena nova Zelena čistka, velika ekološka akcija čišćenja okoliša na području grada.
Uz voditelja Zelenog tima Gloryana Grabnera o važnosti akcije govorio je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, a konferenciji su nazočili i Filip Filipetti iz Veslačkog kluba Biokovo, te Mario Udovičić, nastavnik iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića kao predstavnici gradskih institucija koje su u proteklim godinama redovito davale veliki obol ekološkoj akciji. – Moto Zelenog mjeseca glasi Budućnost počinje danas, jer jedino ako zajedno ustrajemo u tome da želimo budućnost našoj djeci i svim kasnijim generacijama možemo nešto napraviti. Ali svakako moramo započeti odmah. Podsjećam da je Makarska prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao ovu akciju, u kojoj je lani sudjelovalo oko dvije milijarde ljudi, dok je za ovu godinu najavljeno da će joj se odazvati preko 7.000 gradova širom planete. Pozivam zato sve institucije u gradu da se aktiviraju kroz vlastite ekološke akcije, jer ovo što se događa s klimatskim promjenama tiče se sviju nas i u budućnosti mora rezultirati promjenom životnih navika, ako želimo uspjeti – kazao je Grabner.
S time se složio i zamjenik gradonačelnika, kazavši dalje da poticanje ekološke svijesti kod djece danas mora počinjati od najranije dobi, jer već su i početni razredi osnovnih škola razdoblje kada bi mališani morali biti svjesni važnosti čuvanja okoliša. - Smatram da naš planet, Zemlju, nismo naslijedili od naših predaka već je samo posudili od naših potomaka. Itekako je bitno kako se odnositi prema resursima koji su bitni za budućnost nadolazećih generacija jer ona je danas u mnogočemu dovedena u pitanju. Promjene su ne samo dobrodošle, nego i nužne, zato pozivam sve stanovnike da se pridruži akciji Sat Zemlje u subotu navečer, kao i da se odazovu na Zelenu čistku 23. travnja. Grad Makarska je dio ovog projekta od samog početka i uvijek će ga podržavati – zaključio je Družianić.
O. Franić
 

makarska logo