15°C weather icon

Državna uprava za zaštitu i spašavanje:Upozorenje za opasne vremenske prilike

13.01.2017.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Područni ured Split uputio je županijama, gradovima i općinama i svim žurnim službama upozorenje na opasne vremenske pojave za sutra i vikend koje objavljujemo u cjelosti.

-Sukladno standardnom operativnom postupku za korištenje vremenskih prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda i Upozorenja Odjela za vremenske prognoze od 11. siječnja, dajemo upozorenje za područje Splitsko-dalmatinske županije.

Upozoravamo da se tijekom petka i u noći na subotu očekuju obilne oborine, ponajprije na Jadranu gdje može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Lokalno može pasti između 70 i 100 mm kiše.

Ekstremne količine oborina očekuju se i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije gdje će u početku padati kiša koja se smrzava u dodiru sa tlom, a zatim pritjecanjem hladnog zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. U gorju je izgledno stvaranje snježnog pokrivača visine 15 do 35 cm, lokalno i više.

Na Jadranu će u petak puhati uglavnom jako, mjestimice i vrlo jako jugo i oštro, koje će poslijepodne, najprije na sjevernom dijelu, okretati na jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima.

U subotu i nedjelju je prolazno smirivanje vremenskih prilika, a zatim od ponedjeljka novo zahlađenje i povremene oborine, na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg.

Razmjerno hladno i vjetrovito vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan,a izgledno je i do kraja siječnja.

Preporučamo da sve nadležne službe budu obavještene o opasnoj vremenskoj pojavi i stavljene u pripravnost obzirom na moguću ugrozu ljudi i imovine na pojedinim područjima Županije, navodi se u priopćenju.

M.P.

makarska logo