20°C weather icon

Druga Fiera sv. Petra i Sajam makarskih proizvoda

29.06.2012.

30.6.2012.

Od torte makarane, autohtonih makarskih suvenira, do soparnika i drvenog vrtuljka, te još puno toga, mamilo je goste i domaćine na veliku feštu na kojoj nije nedostajalo pjesme i narodnih plesova.
Ovogodišnja Fiera sv. Petra i Sajam makarskih proizvoda, koje je Grad Makarska pokrenuo prošle godine, približili su ozračje proslave blagdana sv. Petra u stara vremena, a bila je to prigoda da se na makarskoj rivi predstavi četrdesetak ponuđača proizvoda i usluga u najboljem svjetlu. Sve je začinjeno pjesmom i plesom, a u tome su domaćim snagama FA Tempetu i Gradskom zboru Napredak pomogli makedonski gosti KUD ‘Mirče Acev’ iz Prilepa.


Fešta je imala i svoju plemenitu dimenziju jer će novac od prodaje (3000 kn) slasnog rižota iz lonca Hotela Makarska d.d. biti namijenjen u humanitarne svrhe - potrebitom učeniku osnovne škole.Dobra organizacija i veliko zanimanje
Na središnjem dijelu makarske rive na blagdan sv. Petra vrvjelo je od zadovoljstva gostiju kojima se bilo teško odlučiti što izabrati iz raznovrsne ponude makarskih suvenira, a prodavači su bili sretni jer su mogli svoj grad predstaviti u svjetlu kojim su dozvali tradiciju, a nisu zaboravili današnju Makarsku. Prošle godine Grad Makarska je prvi put organizirao Fieru sv. Petra i Sajam makarskih proizvoda kako bi stare vrednote uključio u turističku ponudu grada dajući time mogućnost da gosti iz prve ruke na jednom mjestu dožive što sve znaju vrijedne ruke Makarki i Makarana. Ovogodišnja Fiera i Sajam učinili su korak više kako u pogledu organizacije i još veće posjećenosti. Ljupko je bilo vidjeti male drvene kućice na rivi iz kojih su kao u bajci mamile delicije i suveniri, tik do njih tražila se porcija više slasnog rižota, a Hoteli Makarska pripremili su ih 600 od plodova mora. Teško je bilo odoljeti soparniku ili ne kušati pršut iz Rašćana. Rijeka gostiju nije prestala teći od 19 sati do ponoći, ali superlativi posjetitelja čuli su se i idućeg dana.


Od drvenog vrtuljka, leuta, ključa sv. Petra do cvijeća u kamenu


OPG LIVR, iza koje stoji obitelj Puharić, omogućila je svima da saznaju kako izgledaju ključevi sv. Petra, a izradili su ih od lavande i smilja. Uši sv. Petra su nastale iz istoimene školjke, a ponudu je zaokružio nakit, mirisna sol, i još puno toga.
Drveni vrtuljak udruge Plemenitaši iz Hrvatskog zagorja djeci je bio najdraži dio sajma. Bio je doživljaj sjesti u pletenu košaru i zavrtjeti se. Ivan Kuća tu je stigao nakon Dana Kaira u Trogiru, i spreman se vratiti i neki drugi dan.
Udruga u osnutku Maslina koju su predstavljale Vesna Rafaneli i Boba Šabić ponudila je oslikane drvene kutijice, lavandu. Runovčanin Zoran Babić branio je boje Zadruge Zima. Svega je tu bilo, ponajviše za djecu, razne igrice, konjići, sve izrađeno od drveta. Nada Buljubašić inspiraciju nalazi u moru, pa su tako nastali mornari, satovi, slike. Učenička zadruga ‘Rogač’ OŠ Stjepana Ivičevića izložila je raznovrsne suvenire. Udruga ‘Milan Ožić Mike’ svoj najveći osmijeh pokazala je na majicama i ukrasnim krpama. Udruga Sunce sajam je obogatila kolačima, cvijećem, slikama. Matea Svirac, pak, otkrila je tajne svog hobija i očarala sve koji vole nakit, a njezin nosi ime Puppeta. Silvija Jurčić vična kolačima predstavila se slatkim paketićima, limončelom, prošekom, medom sa bajamima i suhim smokvama. Fiera se ne može zamisliti bez torte makarane Ljubice Zovko. Nedaleko od nje moglo se kupiti maslinovo ulje makarske Olme. Do njega je mirisao poljički soparnik. Prodano ih je desetak, zadovoljni u Društvu Poljičana ‘Sveti Jure’, sigurno će doći i dogodine.
Lidija Borić i Ivan Mračević pokazali su svoju umjetničku dušu kroz izradu brodova i kućica, nije se moglo proći a barem ne pogledati uratke Tinel-arta.


Okusi, vonji i slike stare Makarske


Bio je tu Brodomaketarski klub Leut koji je ‘doplovio’ s desetak malih i velikih brodova. Osnovna škola o. Petra Perice ima Zadrugu MAKE. Voditeljica prof. Marija Tomasović Grčić učenike je naučila kako od odbačene plastične ambalaže i kartona izraditi stablo, brod, košaru, i time su se predstavili na Fieri. Diana Ravlić inspiraciju nalazi u kamenu. To malo carstvo kućica te pitarića s kaktusima i ovog puta bilo je zapaženo zbog svoje ljepote i izvornosti.
Umirovljenice u Trećoj dobi bile su vrijedne i donijele eko torbe, magnete, ukrasne krpe. Gradski zbor Makarska osim što je pjevao prilog Sajmu dao je kroz kroštule, bajamine, rafiole, sve ukrašeno cmiljem. FA Tempet izložio je majice, kroštule, tortu makaranu. Akademska umjetnica Edita Brtan otvorila je vrata svog slikarskog svijeta, a svoje amatersko umijeće pokazala je uljima na platnu Vanja Roso.
Stara Makarska osim po okusima i vonjima mogla se doživjeti iz crno-bijelih fotografija Ice Stipičevića. Marita Tomičić pronašla se u pletenom nakitu, teško je bilo odlučiti se što je najljepše. Tea hand made imala je prošle godine prvo predstavljanje, i od tada je krenulo. Majice, torbe, kuhinjske krpe su makarski suvenir koji je mamio poglede. Neli Ivanišević izložila je svoj ručno izrađen nakit. Ivana Brkić Gojak približila je svoju umjetnost u kamenu i drugim materijalima.
Na sajmu su svoju djelatnost kroz tiskovine i plakate predstavili Grad Makarska, Gradski muzej Makarska, Gradska galerija Antuna Gojaka, JU Park prirode Biokovo, Turistička zajednica grada Makarske.


Vesela bina na velikom mulu


Bina na kojoj se odvijao kulturno-zabavni program bila je postavljena na Velikom mulu, i domaća je publika redom hvalila novu lokaciju za priredbu. Gradski zbor Makarska i FA Tempet pjesmama i plesovima potvrdili su da Makarska ima kulturnu potku na koju se uvijek može računati, a milina su uhu i oku. Iznenađenje večeri bilo je gostovanje makedonskih folkloraša članova KUD-a Mirče Acev iz Prilepa s voditeljem Atanasom Gagaleskim, koji su prije nastupa na rivi bez teksta ostavili publiku u hotelu Rivijera. Makedonski folkloraši su dolaskom na Fieru uzvratili tempetovcima njihovo nedavno gostovanje u Prilepu. Uvježbano i srčano prolomili su se rivom zvuci makedonske pjesme i plesa, a da je publika nastup Prilepljana dobro primila vidjelo se po tome što su i sami pjevali s izvođačima.

Sveta misa na Sv. Petru

Već tradicionalno na blagdan Petrova služi se sveta misa na poluotoku Sv. Petar kraj istoimena starovjekovne crkve. Misno slavlje predvodio don Ante Matešan, svećenik iz Solina, uz asistenciju don Pave Banića, makarskog župnika, i makarskog gvardijana fra Miljenka Odrljina. Na misnom slavlju se okupilo tristotinjak vjernika koji su zbog vrućine i sunca hlad potražili ispod borova i u sjeni crkve tako da je stvarni broj vjernika teško utvrditi.

Piše Jasna Morović
Foto: Grad Makarska
makarska logo