17°C weather icon

Dopis Grada Makarske HND-u, HHO-u i Uredu za ljudska prava Vlade RH

31.03.2009.

960-01/09-10/2
2147/05-04/1-09-1
3. travnja 2009.
HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO
Zagreb, Perkovčeva 2
(g. Zdenko Duka, predsjednik)

HRVATSKI HELSINŠKI ODBOR
ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA
Zagreb, Bauerova 4
(g. Ivo Banac, predsjednik)

VLADIN URED ZA LJUDSKA PRAVA
Zagreb, Trg maršala Tita 8/1
(g. Luka Međarć, predsjednik)

Poštovani,

u 329. broju Makarske kronike, 31. ožujka 2009., izašao je članak novinarke Ivane Pleić pod naslovom „Dvorana od 80 milijuna kuna nema WC za gledatelje“, a isti naslov članka objavjen je i na naslovnici spomenutog tjednika.
Osim te, u članku se iznose i druge neistine u posebnom dijelu članka naslovljenim 10 najvećih gafova.
To je još jedan u nizu grubih pokušaja dezinformiranja javnosti od strane Makarske kronike.
Građani Makarske (već navikli na stil i način pisanja Makarske kronike), na sreću, svojim očima mogu vidjeti da je slika gradske višenamjenske sportske dvorane u stvarnosti sasvim drugačija od one koju i kakvu želi vidjeti Makarska kronika, ali je problem što te neistine prenose i drugi mediji u Hrvatskoj, te se o Makarskoj stvara iskrivljena slika i uporno se želi od nje stvoriti grad slučaj.
Tako, primjerice, T portal prenosi tu neistinu pod naslovom Makarska sramota, što čitatelji na različite načine komentiraju. A zapravo bi prava tema koja zaslužuje komentare trebala biti – primjer sramotnog novinarstva.
Zbog sličnih razloga smo se i dosada obraćali cijenjenim naslovima. Od HND-a i HHO-a nismo ni do danas dobili nikakav odgovor niti očitovanje, pa se nadamo da će napokon ovoga puta reagirati.
Umjesto da, kad već piše o dvorani, Kronika pita same građane kojima je namijenjena i koji su je nakon toliko godina konačno dočekali, a posebice makarske sportaše, što misle o novoj sportskoj dvorani, Kronika daje svoju interpretaciju koja je, najblaže - primjer navijačkog novinarstva, grubog politikanstva, teškog kršenja osnovne zadaće sredstava informiranja, te najeklatantnijeg primjera neprimjerenog upletanja novina u predizbornu kampanju za račun jedne političke opcije.
Sve neistine Kronike nije teško demantirati, jer svatko svojim očima može vidjeti da nije točno da dvorana nema WC za gledatelje (sanitarni čvorovi za gledatelje su izgrađeni u dovoljnom broju i čine poseban dio cjelokupnog kompleksa, s posebnim ulazom), da nije točno da sjedalice ne ispunjavaju propisane standarde, itd.,itd.
Naravno, ovim ne želimo osporiti ničije, pa ni Kronikino, pravo na nesnošljivost spram aktualne gradske vlasti, pa čak i mrziti je, no želimo zadržati pravo čuditi se Kronikinu nehaju, neodgovornosti te u konačnici i prijeziru prema svome gradu – s jedne, a s druge strane, kao legalni i legitimni predstavnici svih građana Makarske, želimo ostvariti svoje i pravo i dužnost na rečene neistine reagirati.
U tom cilju jučer (2. ožujka) makarsko je Gradsko poglavarstvo održalo tiskovnu konferenciju u WC-u te nove višenamjenske športske dvorane, kako bismo i na takav način demantirali neistinite navode Makarske kronike.
Stoga, želeći zaštititi javnost od grubih neistina, te zaštititi pravo javnosti na istinito informiranje, molimo cijenjene Naslove da, u skladu sa svojim ovlastima, dužnostima i zakonskim propisima Republike Hrvatske, i postupe!

S poštovanjem,Gradonačelnik
dr. Marko Ožić Bebek

Na znanje:
- Makarska kronika, Prvosvibanjska 1, Makarska
- Hrvatska udruga za ostvarivanje građanskih prava Makarska,
Splitska 20, n/r g. Ivana Pandžića, predsjednika
- Cjelokupnoj javnosti putem sredstava priopćavanja


makarska logo