11°C weather icon

Dogovor u Ministarstvu: Makarsko smeće odlagat će se na trogirskom deponiju

18.02.2014.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odlučilo je trogirskom odlagalištu otpada izdati privremenu dozvolu u trajanju od 90 dana kako bi se spriječila ekološka katastrofa u tom gradu i Makarskoj, čiji će se otpad također zbrinjavati na trogirskom odlagalištu.

Obrazlažući odluku, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocijenio je da su Trogir i Makarska napravili velike iskorake prema potrebnom rješenju odlaganja otpada.
- Znamo da se deset do petnaest godina u ta dva grada nije ništa događalo po pitanju ispunjavanja zakonskih obveza u gospodarenju otpadom. Stoga je inspekcija zaštite okoliša i reagirala, ali u ovih nekoliko posljednjih mjeseci grad Trogir ishodio je lokacijsku dozvolu i počeo sa projektima primarne selekcije otpada. Uhvatio se u koštac s rješavanjem problema – naznačio je ministar Zmajlović, nakon sastanka sa gradonačelnicima Trogira i Makarske te županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom.
Gradonačelnik Makarske Tonći Bilić ustvrdio je kako grad Makarska poduzima sve što može na zbrinjavanju otpada u okviru svojih zakonskih ovlasti.
- Krenuli smo u primarno razvrstavanje otpada i tim smjerom će se nastaviti – izjavio je gradonačelnik Makarske Tonći Bilić.     
Podsjetimo, trogirsko odlagalište otpada inspekcija je zatvorila u listopadu prošle godine, pa je otpad do 7.veljače ove godine vožen na splitski Karepovac. Tada je istekao rok koji je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar dao vlastima Trogira i Makarske da riješe problem.

makarska logo