10°C weather icon

Dogodila se, i to najljepša, Noć Kalalarge

21.08.2008.

26.8.08.

 

VIŠE FOTOGRAFIJA S NOĆI KALALARGE MOŽETE POGLEDATI U
LINKU FOTOGALERIJA

 

Uz kroštule se igralo šugarelo…

Piše Janja Glučina
Snimila Janja GlučinaBaš kao nekada. Stare igre i priče.Lica poznata. Sjećanja se vratila u kalu gdje se sve zbivalo, od kuda je sve počelo. Tu se nekada sve odvijalo, igre, zabave,veseli i manje veseli događaji. A što se u Makarskoj dogodilo, dogodilo se tu, u glavnoj ulici ili Kalalargi. Bilo je tako nekoliko desetljeća prije, a kao da je jučer. U prošlu subotu organizatori ove već tradicionalne manifestacije, Grad Makarska i Turistička zajednica,svojski su se potrudili i za divljenje puka, na originalan način dočarali ona nekadašnja vremena, kada su se svi zajedno igrali, radili veselili.

 

 


Klape kod Staroga mlina


A sve je počela vremešna ljepotica Gradska glazba Makarska pod ravnanjem Aleksandra Srzića koji nije krio veliko zadovoljstvo što se Noć Kalalarge ipak dogodila. S rive su gradski glazbari došli do Starog mlina i tu upriličili promenadni koncert. S iste pozornice , u ime Grada Makarske, voditelj Teo Erceg pozdravio je brojni puk i upoznao što ih sve očekuje u Kalalargi. Na istoj pozornici pjevao je Gradski zbor Makarska,klapa Stara srdela, klapa Adrion, zbor folklornog ansambla Tempet,klapa Makarska, ,ženska klapa Fjoret. Luka Tomić, autor više knjiga aforizama, čitao je one najzanimljivije nasmijavši publiku.A u publici se u Noći Kalalarge veselilo i staro i mlado. Oni najmlađi najviše su se okupljali oko visokog klauna koji je na svojim visokim nogama došetao iz Splita.

 


„Planuli“ gavuni i picete

 


«Pivale» su klape cijelom Kalalargom. A svi oni koji se ne sjećaju ili su pak zaboravili priče o staroj Makarskoj čuli su ih iz pozadine. O staroj kali, nošnjama i starim igrama iz knjige „Stare igre u Makarskoj“ autorice Ane Kunac,izvatke je čitala Fani Jelaš. Kalalargom su među mnoštvom, u narodnim nošnjama, šetali mladi iz FA „Tempet“. Djelatnici Turističke zajednice na čelu s Davorom Glavinom i Grada Makarske dijelili su u Hotelima Makarska spravljene frigane gavune, picete, vino, kroštule, rafiole,
Breskve i vino… Bilo je suhih smokava, bajama… Sve je bilo gratis,a tko je želio mogao je dati prilog za Udrugu Sunce. Pune ruke posla imale su i aktivistice TZ grada Makarske koje su dijelile plakate Makarske. Kalalarga je cijelom duljinom podsjećala na pozornicu,na galeriju zapravo.
U dvoru je Gradska galerija „Antun Gojak“ priredila izložbu i performanse. Tu pred cijelim pukom, na otvorenom, slikali su mladi akademski slikari iz Makarske- Edita Brtan i Duje Medić.Djelatnici Gradske galerije na čelu s ravnateljicom Ivanom Kokić, koja je i sama djetinjstvo provela u Kalalargi,izložili su publikacije i prezentirali makarsku umjetnost.


A tek na štandu Gradskog muzeja Makarska. Uz stare priče Makarske bili su prezentirani svi predmeti potrebni u nekadašnjim igrama. Tu je bila i autorica knjige, inače ravnateljica Gradskog muzeja, Ana Kunac koja je spremno neznancima opisivala i pokazivala kako se nekada igralo, na konop,šašak ili šugarela, franje,na bajame za što je trebao (ovdje izložen) špag korač. To se pravi od drveta,poželjno lozovine, pojasnila nam je Elvira King. U detalje se sjećala starih igara i namjernicima ih pokazivala. Kaže kako se igra na bajame igrala obvezno na Božić poslijepodne.
A kolo ,poput ondašnjih makarskih dječaka, pokrenuo je Ivan Ivanda,zamjenik gradonačelnika Grada Makarske. I dobro je on to učinio,baš kao što je za gradonačelnikovanja 95. imao sluha za pokretanje ove sjajne kulturne manifestacije, koja će na radost Makarana ostati tradicija.
Ispred galerije HDLLU-a, uz brojne umjetničke slike i razne umjetnine, bili su izloženi stari fotografski aparati i drugi predmeti, a puku ih je prezentirala voditeljica Desa Marijeta nudeći u košari «zrilo» makarsko grožđe za okrepu.
I Park prirode Biokovo izložio je svoje publikacije, ali i tkalački stan ili „krosne“ na kojemu se tkalo i uz kojeg su ispričane najljepše priče, ispjevane «pisme»…
Izlagala je i Nataša Urlić koja pravi zanimljive autohtone makarske kućice od kamena, a u Kalalargi su ovom prigodom bile izložene i slike s motivima Makarske,Galerije ART „Bolić“.

 


Otvoreni stari dućani i radioniceA prava fešta od starih zanata, dobre spize i pisme događala se u postolarskoj radionici majstora Vjekoslava Pavlinovića. Izložio Vjeko sav stari alat, kojim su njegovi stari nekada ručno radili nove i popravljali stare postole.I ne samo to, bilo je tu slanih inćuna, friganih gavuna, pršuta,sira,maslina, ali i kaplja dobra vina. Kao i «uvik» navraćali su kod postolara Pavlinović svi, bez obzira što ne trebaju postolarske usluge.Vjeko veli kako bi se Kalalargu trebalo čim prije reprezentativno i temeljito urediti. Tu se dobro «zapivalo»,častilo i ćakulalo. Većina dućana radila je ove noći. Ma slabo je tko kupovao,ali su trgovci uresili izloge, častili prolaznike. Ispred zlatarnice Zorana i Anite Pavlinović zanimljivim «cvićem»(žuta tekona radikantis) i bombonima urešen izlog.
Jesu li svi otvorili dućane i kako je sve organizirano, provjerio je i dogradonačelnik Ante Novak.
Antu Puharića sa suprugom Manuelom zatekli smo kod postolara.-Sretan sam što se organizirala Noć Kalalarge, što se čuva tradicija. Posebno me raduje što se to radi sada u ovo vrijeme kada još ima i turista,jer se vidi po njihovu posjetu koliko ih takvi događaji privlače.
Gorana Bilić :- Naravno da mi je drago što se organizirala Noć Kalalarge ,iako radim dulje(Parfumerija Iris). Otvorene radnje, premda nema prometa, daju poseban štih cijelom ozračju.Ove godine mi se čini najljepša Noć Kalalarge. Puno toga je izloženo i ono što mi se najviše sviđa je to što se kroz cijelu Kalalargu nešto događa. Nije kao ranije sve na jednom mjestu, kod Starog mlina,a tamo ništa. Sada cijela Kalalarga vri, a na početku je upriličen koncert i to sjajne klape Subrenum.
Ivica Mijačika ,i sam organizatror sjanih kulturnih događanja, vrlo pohvalno se izrazio o organizaciji Noći Kalalarge i očuvanju tradicije. Smatra jedino kako prostor na početku kale nije baš najsretnije rješenje za koncert klape Subrenum. To je spektakl i treba veći prostor.

 KONCERT KLAPE SUBRENUM
Lipo je uz zvono sv. MarkaUz stari štih Kalalarge lijepo se uklopio i koncert klape Subrenum. Na skalama, ispod konkatedralne crkve sv. Marka na početku Kalalarge, zapjevala je i zasvirala klapa Subrenum. Iznimni glasovi, koje su rado slušali i djeca i oni vremešni i domaći i strani, odzvanjali su Kalalargom i Kačićevim trgom. Očekivano, Subrenum je oduševio publiku podarivši joj sat i pol sjajne klapske glazbe. Svo vrijeme i publika je pjevala. A ni zvono sa zvonika crkve sv. Marka nije ostalo nijemo. Uključilo se točno u 23 sata,upravo kada su pjevali: Lipo je,lipo je… -Baš je lipo, komentirali su zvonjavinu koja se tako lijepo poklopila s riječima pjesme. I glazbenici Subrenuma (Mario Markovina (I.tenor/mandolina), Miho Žitković (I.tenor/mandolina), Vlaho Klokoč (II. tenor), Josip Jojo Pregelj (II.tenor/mandolina), Šime Lukšić (bariton/mandolonchello), Boris Butrica(bariton),Mario Klokač (bas/mandolina), Mario Nadilo (bas/gitara) bili su zadovoljni makarskom publikom kojoj su podarili i nekoliko pjesama više u zahvalu za gromoglasan pljesak. Djevojka u nošnji Župe Dubrovačke prodavala je CD klape Subrenum. Na kraju koncerta su se predstavili na poziv Vedrana Buble, koji je najavio njihov ponovni nastup već u subotu na Festivalu klapa uz mandoline i gitare.

makarska logo