18°C weather icon

Dječji tjedan poduzetništva

20.10.2009.

21.10.09.


Piše Jasna Morović
Snimio Željko Fistanić


Djevojčice i dječaci vrtića Zvončica s nestrpljenjem su čekali dan kada će svojim mama i tatama moći pokazati bogatu, slatku zimnicu, u koju su, uz pomoć svojih teta, uložili puno truda i kreativnosti. Dječja očekivanja su se ispunila. Mogli su samo čuti riječi hvale za spravljeni kompot, marmeladu, sok od šipka, kolače… Stol u hotelu Biokovo 16. listopada, kada je tim povodom pripremljena i mala fešta, moglo bi se reći i sajam, uistinu je bio prava jesenska priča na koju su bili ponosni mali proizvođači. Djeca su je začinila pjesmom i folklornim nastupom pokazavši tako koliko su lijepe i zanimljive njihove radionice u vrtiću.
Malenima će taj dan ostati u sjećanju jer su postali dobitnici diplome za sudjelovanje u projektu Dječji tjedan poduzetništva, a koju je svakome od njih uručila Vlatka Mlakar u ime Ministarstva rada, gospodarstva i poduzetništva, koje je zajedno s Visokom školom Petar Zrinski nositelj ovog pilot projekta.
Pravo zadovoljstvo bilo je potpuno kada su maleni vidjeli da su njihovi proizvodi traženi. Svatko od sudionika fešte htio je nešto za sebe. Slatke delicije su planule, a na dječjim licima mogla se vidjeti sreća. Nešto im je priroda podarila, dio su sami morali nabaviti, a to je na kraju značilo da su prodajom mogli povratiti pozajmljene kune. Shvatili su, to je bila prava potvrda uspješnog poduzetništva. Sada priželjkuju novu priliku.
Iako je tog popodneva to bila fešta Zvončice, slavljeničko raspoloženje trajalo je cijeli dan. Naime, u jutarnjim satima male poduzetničke diplome podijeljene su dječacima i djevojčicama koji su se u Dječji tjedan poduzetništva uključili izradom suvenira Makarske.Stručni tim projekta Dječji tjedan poduzetništva na konferenciji za novinare istaknuo je kako se on provodi u četiri grada, u Zagrebu, Vinkovcima, Križevcima i Makarskoj. Dječji vrtić Biokovsko zvonce to je učinio najbolje. Ne samo da su djeca s puno žara i kreativnosti proizvodila i učila se poduzetničkim načelima, to su prepoznali građani i Grad. Time su odredili lijepu budućnost poduzetničkim idejama i cijelom projektu koji će poslužiti kao osnova uvođenju poduzetništva u odgoj i obrazovanje, istaknuto je. Stručni tim ispred Grada Makarske, a u ime gradonačelnika Bebeka, pozdravio je Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske istaknuvši kako će Grad uvijek podržati projekte koji djecu uče pozitivnim vrijednostima, a stvaranje nečega novog poput proizvodnje dobara, neosporno je nešto dobro i veliko. Ravnateljica DV-a Biokovsko zvonce Ivana Visković ponosna je na 150 diploma u dječjim rukama, ali i angažman odgajatelja koji su prepoznali i podržali njihovu kreativnost, a za što su također nagrađeni diplomama. Ovo je proces koji traje, mi smo ga dijelom i prije provodili, samo je sada dobio poduzetnički okvir, kazala je Visković, zahvalivši se stručnom timu projekta u koji je uključeno Biokovsko zvonce.

makarska logo