3°C weather icon

Dio aktivnosti Grada tijekom turističke sezone / Infograf

23.07.2012.

24.7.2012.

Gradske službe u punom pogonu tijekom turističke sezone
Prema podatcima Ureda makarske Turističke zajednice, jučer 23. srpnja 2012. u Makarskoj je boravilo 8931 turista. Ta činjenica traži dodatno pojačanje u poslovima održavanja javno-prometnih površina, plaže i frekventnih punktova našega grada. Gužve su na svakom koraku, osobito plaži i šetnici. Kako bi u gradu vladao red tijekom turističke sezone, sve gradske službe usmjerene su na održavanje čistoće, sigurnosti te javnog reda i mira.

Održavanje čistoće javno-prometnih površina
Makarski komunalac u sezoni sve napore usmjerava upravo u čišćenju javno-prometnih površina, ulica i plaža. Plaža koja je pod njegovom koncesijom čisti se ujutro i popodne. U sezoni će tako kroz 2 mjeseca biti zaposleno 70 učenika (po 35 mjesečno) na čišćenju plaže te još 5 sezonskih djelatnika -čistača. Odvoz otpada sa šetnice obavlja se 4 puta dnevno.
Mehaničko pranje centra grada i najprometnijih ulica obavlja se svaki dan strojnom pometačicom u jutarnjim satima, a kritične točke u centru grada čiste se i po 2 puta dnevno.

Angažman makarskih vatrogasaca
U organizaciji makarskih vatrogasaca svaki drugi dan ispire se žalo na plaži. Vatrogasci su, naime, izradili poseban brod s velikom pumpom koji izbaci 1200 litara mora u minuti i tako se šmrkom ispire žalo na plaži. Dva vatrogasna vozila svaki drugi dan peru gradske ulice, dok se šahta u Jadranskoj ulici ispire jednom tjedno, kao i gradski pothodnici. Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska pojačalo je dežurstva s čak 24 sezonska djelatnika.

Sigurnost na plažama
Sigurnost na plažama je vrlo važna stavka u turističkoj sezoni, osobito s obzirom da je makarska plaža jedan od glavnih razloga dolaska turista te da je najfrekventnije mjesto na kojem turisti provode glavninu svojeg vremena. Nadzor na plažama organiziran je na 5 točaka, tj. spasilačkih promatračnica (tornjeva), a nadzor vrši 11 obučenih spasilaca.

Održavanje javnog reda i mira
Javni red i mir u gradu održava 6 komunalnih redara i jedan vježbenik - prometni redar, koji rade 24 sata dnevno u tri smjene. Redari redovno ureduju po pitanju javnog reda i mira, a u koordinaciji s policijom ureduju u noćnim satima.

Video-nadzor grada
Gradski centar za obavješćivanje 'Osejava' Makarska s dvije nadzorne kamere u suradnji s JU Park prirode 'Biokovo' vrši nadzor zelenih površina, a jednom kamerom se nadziru kritične javno-prometne površine. U tijeku su i završne pripreme za potpuni komunalni video-nadzor grada.

Ostale informacijsko-servisne usluge građanima i turistima
Građanima i turistima za svu komunalnu i sigurnosnu problematiku osiguran je stalni besplatni telefonski broj 08000 112. Građani se putem GCOM-a imaju mogućnost informirati o komunalnoj problematici (struja, voda, promet i sl.).
Putem službene stranice Grada Makarske osigurana je panoramska živa kolor-slika visoke rezolucije grada, a tu su i informacije o trenutnim meteorološkim podacima za Makarsku, koje se ujedno plasiraju i na Info-meteo stup (na Marineti)na kojem je osigurana besplatna WI-FI internetska veza. Na njemu se može koristiti ograničeni internet, pozvati taksi služba, očitati stvarni meteorološki podaci te koristiti bankomat.

INFOGRAFmakarska logo