1°C weather icon

Delegacija Grada Makarske u posjetu prijateljskom gradu Olomoucu

07.04.2016.

Delegacija Grada Makarske na čelu sa gradonačelnikom Makarske Tonćijem Bilićem i zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Družianićem boravila je od 4. travnja do 8. travnja u prijateljskom gradu Olomoucu. Zajedno s gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika u posjet Olomoucu otputovali su i direktor Hotela Makarska Bepica Srzić, direktor hotela Meteor Vedran Ribarević, direktor hotela Rivijera Josip Škrabić, direktorica prodaje Hotela Makarska Dubravka Granić, direktor Turističke zajednice grada Makarske Tonči Lalić te ravnatelj Galerije Antun Gojak Josip Karamatić. Za vrijeme boravka, delegaciju Grada Makarske primili su gradonačelnik grada Olomouca Antoníni Stanĕk i župan Jiří Razbořil, a u svrhu kulturne promocije Makarske u Galeriji grada Olomouca predstavljena je izložba slika Galerije Antuna Gojaka koja je za javnost izložena od 6. do 30. travnja.

Prvog dana službenog posjeta prijateljskom češkom gradu Olomoucu gradonačelnik Antoníni Stanĕk priredio je svečani prijam za delegaciju grada Makarske u Vijećnici koja datira iz doba baroka i svojevrsni je povijesni muzej. Nakon tople dobrodošlice i obostrane želje za još dubljim i kvalitetnijim odnosima između Olomouca i Makarske, u knjigu dojmova otvorenu samo za posebne goste, upisao se i gradonačelnik Tonći Bilić.
Sljedećeg dana delegaciju Grada Makarske primio je i župan Olomouca Jiří Razbořil s kojim se razgovaralo o mogućnostima suradnje na polju turizma, obrta i malog gospodarstva, uz želju gradonačelnika Bilića da se u suradnju uključi i Splitsko- dalmatinska županija.
U goste Makaranima i gradu Olomoucu došla je i hrvatska veleposlanica u Republici Češkoj Ines Troha Brdar , koja je bila iznimno zadovoljna prezentacijom Grada Makarske kako u kulturnom, tako i u turističko-gastronomskom pogledu tijekom ovog posjeta.

Na konferenciji za novinare u povodu otvaranja izložbe makarskih umjetnika dogradonačelnik Miroslav Družianić, iskoristio je priliku da se zahvali domaćinu Pavelu Hogelu i Udruzi Rivijera Press Club kao najzaslužnijim za iniciranjem prijateljstva između Makarske i Olomouca koje je započelo prije dvije godine, izrazivši želju da se u skorije vrijeme još bolje učvrsti i proširi. Ines Troha Brdar je zajedno sa gradonačelnikom Makarske Tonćijem Bilićem i ravnateljem Gradske galerije Josipom Karamatićem otvorila izložbu djela dvadeset i dva slikara iz fundusa Galerije Antuna Gojaka pod nazivom: "Razgovor s rodnim krajem". Mnoštvo građana Olomouca prepoznalo je motive iz Makarske budući da su naši česti gosti već dugi niz godina.

Vrhunac predstavljanja u Olomoucu bio je istu večer u dupke punoj dvorani hotela Flora gdje je održana prezentacija turističke ponude našeg grada uz nazočnost brojnih uglednih stanovnika Olomouca i cijele Moravske među kojima su bili i zastupnici u Češkom i Europskom parlamentu te vodeći ovdašnji gospodarstvenici. Grad Makarska, TZ grada Makarske i Hoteli Makarska d.d. predstavili su ono najbolje što Makarska nudi u turističkom pogledu. U bogatom programu koji je vodio Vedran Ribarević sudjelovao je i makarski „Duo BIG“ oduševivši sve nazočne goste taktovima dalmatinskih pjesama koji mnogi ovdašnji Česi znaju napamet.
Prema riječima naših čeških domaćina ovo je bila noć za pamćenje koja će se još dugo prepričavati. Gradonačelnik Olomouca Antoníni Stanĕk, na poziv gradonačelnika Bilića, obećao je doći u Makarsku za Dan grada Makarske. Za vrijeme boravka delegacije Grada Makarske na službenom jarbolu ispred Gradske vijećnice izvješena je hrvatska zastava kao izraz dubokog poštovanja svih građana Olomouca našem gradu i našoj državi .
 

 

 

makarska logo