14°C weather icon

Delegacija EU raspisala natječaj Hrvatska–28. članica EU-a

03.04.2013.

Povodom skorog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Delegacija EU-a u RH raspisuje natječaj pod nazivom "Hrvatska - 28. članica EU-a". Cilj natječaja je podizanje svijesti o pitanjima koja se tiču EU-a te obilježavanje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, planiranom za 1. srpnja 2013. Natječaj je otvoren do 20. svibnja 2013. godine.
 

Natječaj se sastoji od tri kategorije:
 

I. KATEGORIJA - Osnovne škole od 5. do 8. razreda

Za prijavu na natječaj učenici trebaju izraditi kartu Europske unije koja uključuje 28 zemalja članica, s Hrvatskom kao 28. članicom. Za izradu karte učenici mogu koristiti bilo koji format, materijal ili alat. Veličina karte također nije ograničena. Primjerice, učenici mogu napraviti kreativnu digitalnu kartu ili, uz dozvolu škole, mogu oslikati dio školskog zida. Uz iscrtavanje samih granica, učenici trebaju uključiti i specifične karakteristike pojedine zemlje članice, poput simbola, zastave, grba ili znamenitosti.
 

II. KATEGORIJA - Učenici srednjih škola

Na natječaj se učenici mogu prijaviti pojedinačno ili u grupi od maksimalno tri učenika. Za prijavu je potrebno osmisliti i nacrtati strip o Europskoj uniji, zemljama članicama ili Hrvatskoj u EU-u. Strip može na humorističan način dočaravati kako zemlje članice vide Hrvatsku ili doživljaje hrvatskih građana o Europskoj uniji ili zemljama članicama. Budući da je 2013. proglašena Europskom godinom građana, radovi se također mogu baviti pitanjima europskog građanstva i demokratskog sudjelovanja građana u EU-u.
 

III. KATEGORIJA Profesionalni i amaterski dizajneri

Na natječaj se mogu prijaviti profesionalni i amaterski dizajneri individualno odnosno sve osobe koje zanima dizajn, bilo koje dobi, a koji imaju kreativna i inventivna vizualna rješenja koja obilježavaju pristupanje Hrvatske Europskoj uniji kao 28. članice. Također, budući da je 2013. proglašena Europskom godinom građana, radovi mogu biti posvećeni pravima koja imaju europski građani. 2013. - Europska godina građana obilježava se pod sloganom: "Riječ je o Europi, riječ je o vama - pridružite se raspravi".


Nagrade:

Prva nagrada - novčana nagrada u iznosu 15.000 kuna
Druga nagrada - novčana nagrada u iznosu 10.000 kuna
Treća nagrada - novčana nagrada u iznosu 5.000 kuna

Svi nagrađeni će također dobiti EU poklon paket.

Sva dodatna pitanja molimo uputiti na: info@euic.hr.

Detaljnije o natječaju potražite ovdje.

makarska logo