12°C weather icon

DAUP Orion otkrio planet sličan Zemlji

11.08.2011.


12.8.2011.


Prije mjesec dana NASA (Američka svemirska agencija) uputila je internetski poziv i oformila Projekt – «Građani znanstvenici» koji služi potrazi za Zemlji sličnim planetima.
Radi se o realizaciji projekta Kepler svemirskog teleskopa, lansiranog prošle godine, a koji je tijekom godine svake sekunde snimio i još uvijek neprekidno snima 100 MP podataka iz polja zvijezda u zviježđu Labuda (Cygnus).
Makarsko astronomsko društvo «ORION» se sa 10 mladih članova odmah uključilo u projekt te nakon gotovo 500 analiziranih zvijezda otkrilo planet sličan Zemlji! Projekt za «Orion» vodi Ante Ravlić, a spretnog oka bio je Antonio Longin, dok je rekorder u analizi Lucija Šimić sa skoro 70 analiziranih zvijezda. Da posao nije nimalo lak govori podatak da je do sada obavljeno preko 3000000 analiza, otkada je teleskop u orbiti od strane znanstvenika diljem svijeta, a iz kojih se detektiralo «samo» 68 planeta koji bi svojim karakteristikama mogli podržavati život.

Voditelj Zvjezdarnice prof.Gloryan Grabner, predsjednik Društva ističe kako je jako ponosan na ovu generaciju mladih, koji pokazuju da se ljeto uz uživanje u moru i suncu može iskoristiti i za postizanje plemenitih znanstvenih ali i kulturno-turističkih ciljeva.makarska logo