- weather icon

Dani indijske kulture: ''Indija u malom'' od 16. do 25. ožujka u Makarskoj

09.03.2018.

Od 16. do 25. ožujka u Makarskoj će se po prvi put održati Dani indijske kulture čiji je program danas predstavljen u gradskoj vijećnici. Uz zamjenika gradonačelnika Dražena Nemčića konferenciji su nazočili Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice, Josip Karamatić, ravnatelj Gradske galerije Antun Gojak, Drago Nosić, direktor hotela Miramare i Biokovo, Tamara Batinić, koordinatorica programa ispred Grada Makarske, Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti i Sandra Vranješ, savjetnica za kulturu.
Zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić ovom je prigodom podsjetio kako je došlo do suradnje između Grada Makarske i Veleposlanstva Republike Indije u RH te ukratko najavio program događanja. Naglasio je i turistički značaj ovog događanja budući da će o Danima indijske kulture izvijestiti i tamošnji mediji.


-Prvo moram naglasiti da nam je iznimno drago da smo nakon nepunih godinu i pol dana koliko je prošlo od prvog službenog dolaska indijskog veleposlanika Sandeep Kumara u Makarsku uspjeli organizirati jednu ovakvu manifestaciju. Suradnju smo započeli prošlog ljeta obilježavanjem Međunarodnog dana Yoge, i evo, već ove godine, tu smo suradnju uspjeli podići na jedan viši nivo. Kad vidite program složiti će te se sa mnom da će Makarska od 16. do 25. ožujka postati Indija u malom. Zašto kažem Indija u malom? Pa zato što će se u sklopu manifestacije održat čak deset događanja; od sadnje drva prijateljstva i mira, projekcije indijskih filmova, izložbe, izvođenja tradicionalnih plesova pa do prezentacije tradicionalnih jela indijske kuhinje.


Posebno želim naglasiti kako je ulaz za sva događanja u sklopu Dana Indijske kulture besplatan i iskoristiti priliku da pozovem sve naše građane da podrže ovu manifestaciju i u što većem broju poprate navedena događanja, naglasio je Nemčić zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji manifestacije: veleposlaniku NJ.E. Sandeep Kumaru, direktorici TZ-a Grada Makarske Hloverki Novak Srzić, ravnatelju Gradske Galerije Antun Gojak Josipu Karamatiću, direktoru hotela Biokovo i Miramare Dragi Nosiću te predsjedniku Udruge DokuMa Jadranu Puhariću. Također je dodao kako se nada da su Dani indijske kulture tek prvi u nizu projekata na kojem Grad Makarska surađuje s indijskim veleposlanstvom te da će se u vrlo skorom vremenu ta suradnja proširiti i na druga polja.


-Dani indijske kulture u Makarskoj nemaju samo kulturni i politički nego i turistički značaj budući će o dagađanjima u Makarskoj biti upoznata i indijska javnost. Ono što me jako veseli je to da je veleposlanik Nj.E. Sandeep Kumar bio najprije turist u Makarskoj i rekao nam je da je to jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj. Pozivam sve građane Makarske, Makarske rivijere i šire da pobliže upoznaju običaje i kulturu nama daleke Indije, istaknula je Hloverka Novak Srzić.


Drago Nosić, direktor hotela Biokovo u kojem će se održati gastro dio manifestacije kazao je kako se osobno veseli Danima indijske kulture te pozvao sve koji mogu doći da iskoriste priliku i upoznaju Indiju u Makarskoj.
-Između ostalog, smisao turizma je upoznavanje novih kultura i sredina, a Indija je uistinu fascinantna sa bogatom tradicijom i puno običaja. Osobno se jako veselim ovoj manifestaciji, a mi smo kao hotelska kuća na raspolaganju sa našim ljudima i prostorima. Iako ima dosta događanja, meni je najdraži gastro dio u kojem će biti puno toga zanimljivog za vidjeti i probati. Zato i ja pozivam građane Makarske, a i šire, da dođu i upoznaju Indiju u Makarskoj, kazao je Nosić.


Josip Karamatić, ravnatelj Gradske galerije Antun Gojak u kojoj će se od 16. do 25. ožujka moći pogledati izložba Mahatma Gandhi podsjetio je da se radi o jednoj od najvećih političkih ikona 20. stoljeća te najavio da će posjetitelji kroz informativno-edukativnu izložbu imati prilike pratiti njegov politički put.


Osvrnuvši se kratko na dio manifestacije vezan za projekciju filmova, Tamara Batinić najavila je da će na svečanom otvaranju biti prikazana prva od ukupno sedam projekcija indijskih filmova koje će se održavati svakim danom u 20 sati u dvorani Arte te pozvala sve zainteresirane da uživaju u Bollywoodu.

 

makarska logo