- weather icon

Dane makarskog ogranka Matice hrvatske otvorio dr.sc. Ivan Hrstić

03.06.2014.

 

Predavanjem dr.sc. Ivana Hrstića, mladog znanstvenika s Instituta društvenih znanosti ‘Ivo Pilar’ na temu ‘Između tradicije i modernosti: Život u Makarskoj između dva svjetska rata’ sinoć su u hotelu Park započeli Dani Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj.
Predsjednik makarske Matice hrvatske Ivan Ivanda, prof. najavio je šest tema kojima će se Matica baviti sve do 11. lipnja. Povjesničar Hrstić otvara Dane Matice, a čast nam je istaknuti da je Makaranin, i bio je moj učenik. Predavanje je dio njegovog doktorata, naglasio je Ivanda.
-Makarska je od 1918. do 1929. bila gospodarski nerazvijena, ali je brzo prihvaćala moderan način života. I dok je za ovo razdoblje iz ruralnih krajeva karakteristično veliko iseljavanje u daleke zemlje iz Makarske se uglavnom kruh nije tražio u dalekom svijetu, već u Splitu, u radničkim zanimanjima. U gradu je živjelo oko dvije tisuće stanovnika, i rado su ljudi sa sela upravo u Makarskoj vidjeli bolji život, i doseljavali, ispričao je dr. Hrstić.
Nadalje je u svom izlaganju istaknuo kako su promjene u načinu života tekle sporije nego u zapadnoj Europi. Postojao je uski krug elite, trgovci koji su napredovali i širi srednji sloj koji se sporo razvijao. Tako popis stanovništva iz 1931. govori o više od 76 posto stanovnika koji su se izjasnili kao zemljoradnici, naglasio autor knjige.
J.M.
 
PROGRAM DANA OGRANKA MATICE HRVATSKE U MAKARSKOJ
 
3. lipnja(utorak)
 
20,00 sati(hotel Park) – Predavanje Ferde Šarića: Matoš – život i djelo(o stotoj obljetnici Matoševe smrti)
 
4. lipnja(srijeda)
 
20,00 sati(hotel Park) – Predavanje Ante Škrabića: Makarska i Biokovo očima nekih starijih putopisaca
 
9. lipnja(ponedjeljak)
20,00 sati( hotel Park) - Predavanje Ferde Šarića: Hrvatska mlada lirika(sto godina jedne iznimne knjige)
 
10. lipnja(utorak)
20,00 sati(hotel Park) - Predstavljanje knjige Ivana Šimića: Hercegovac s razlogom( knjigu će predstaviti mr.sc. Mario Bušić, predsjednik ogranka MH Grude i autor)
 
11. lipnja(srijeda)
20,00 sati(hotel Park) – Matoševa večer( U glazbeno-poetskom recitalu sudjeluju: Ivan Ivanda i makarski gimnazijalci – Marija Brkić, Ružica Čović, Petra Savanović)
 
 
 

 

makarska logo