15°C weather icon

Dan torte makarane

05.06.2012.

6.6.2012.

Ovogodišnje 7. natjecanje za najbolju tortu makaranu, koje organizira Grad Makarska u suradnji s brojnim prijateljima i partnerima u projektu, održat će se u nedjelju 10. lipnja 2012., od 19 sati, u sklopu programa Dana torte makarane, i to na novoj lokaciji – terasi hotela Park. Kao i prethodnih godina, našim majstoricama (ali i majstorima) torte makarane koji su se prijavili na natjecanje, naš prijatelj od samog početka - Apfel Makarska pripremio je bonove koje će utrošiti za namirnice.Turistička zajednica Makarske i Maraska d.d. potrudili su se za bogate nagrade: 1. mjesto u protuvrijednosti 1.500 kuna, 2. mjesto 1.000 kuna, te 3. mjesto 500 kuna, a vrijedne natjecateljice čeka i prigodan poklon domaćina - hotela Park.
U dijelu kulturno-zabavnog programa nastupit će Vokalna skupina Folklornog ansambla Tempet, Klapa Fjoret i VIS „Gala“.
Torta makarana oduševila je posjetitelje na ovogodišnjem festivalu Dalmacija Wine Expo, a tu je i novi logotip torte makarane, odabran između 93 rada pristigla na natječaj. Svi ti radovi bit će izloženi u sklopu Dana torte makarane, što će zasigurno upotpuniti događaj. Posebno će se predstaviti pobjednički rad i promidžbeni materijali koje smo pripremili za ovu prigodu. Tako će hotel Osejava prezentirati prigodno pakiranje za tortu makaranu kao originalni autohtoni suvenir grada Makarske.
Žiri će, kao i svake godine, imati težak posao, a ocjenjivat će se: izgled, tekstura i okus. Predsjednik žirija je Veljko Barbieri - gastronomski stručnjak i književnik, a članovi: Ljubica Mihaljević Falak, umirovljenica - poznavateljica tradicionalne recepture torte makarane, Nikša Ivičević-Bukara - najtrofejniji ugostitelj Makarskog primorja, dr. Jadranka Jurišić Bebek - epidemiologinja nastavnog Zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Mišo Ivandić - tehnički direktor hotela Park i dugogodišnji stručnjak u ugostiteljstvu. Dakle - žiri od struke!
Mističnost i tajna recepture izvorne torte makarane zainteresirala je i hrvatskog gastronomada Renea Bakalovića, koji je također najavio svoj dolazak!

Dođite i doznajte zašto je jedinstven okus makarane postao radost gurmana, neizostavan dio ugostiteljsko-turističke promidžbe i ponos makarske tradicije!

Grad Makarska i Turistička zajednica već neko vrijeme rade na zaštiti torte makarane kao nematerijalne kulturne baštine grada, te se čeka rješenje Ministarstva kulture o upisu torte makarane u registar nematerijalne kulturne baštine RH.


makarska logo