26°C weather icon

Dan torte Makarane: Svečanost u čast kraljice makarskih slastica snimao i HRT

13.12.2019.

Prava fešta od makarane, kraljice makarskih slastica upriličena je 12. prosinca. Dan torte makarane, koja je priznata kao nematerijalno kulturno dobro ove godine je revijalnog, a ne natjecateljskog karaktera i zapravo je uvod u obilježavanje 15. obljetnice pa se tim povodom o njoj i film snimio.

Hrvatska radio televizija, Programski odjel kultura, ovih je dana u Makarskoj snimao dokumentarni film o nematerijalnoj kulturnoj baštini – torta makarani. U dvorani Arte tako je sinoć održana prigodna svečanost u čast torte makarane, a istu večer devet torti, koje su bile izložene u dvorani Arte u Čarobnoj kući Božićnoga grada podijeljene su posjetiteljima na kušanje i uživanje u njezinoj slasti.

U ime Grada Makarske koji je ishodio priznanje makarane kao nematerijalnog kulturnog dobra posjetitelje je pozdravio Dražen Kuzmanić, voditelj Odjela za društvene djelatnosti.

- Makarska se trudi očuvati tradiciju prenoseći je na buduće generacije. Grad Makarska je zaštitio tortu makaranu kao nematerijalno kulturno dobro i trudimo se da to očuvamo. Sljedeće godine obilježit ćemo 15 godina očuvanja te tradicije. Zahvaljujemo se svima koji su tome doprinijeli i koji su pomogli da se organizira ovaj Dan torte makarane već 14. godinu.

 

Makarana je na ovoj svečanosti prezentirana kroz nagrađene učeničke literarne radove, pjesmu, glazbu u izvedbi FA “Tempet” i Điger banda, stihove pučkog pjesnika Stipe Vele. Bila je ovo i prigoda za zahvaliti svima koji su u ovih 14 godina sudjelovali u prezentaciji i promidžbi makarane, majstoricama koje su pravile makaranu, natjecateljicama, sponzorima, školarcima, donatorima, svima koji pridonose očuvanju tradicije – istaknula je Sandra Vranješ, savjetnica za kulturu u gradskom Odjelu za društvene djelatnosti.

 

Zaslužnima za očuvanje tradicije, svima koji ovu tortu prave, majstoricama makarane u ime tima HRT-a koji snima film o makarani, Vido Bagur i Vedrana Vela Puharić uručili su priznanja za sudjelovanje u internom natjecanju za potrebe snimanja filma o makarskoj slastici.

- Ponajprije hvala Vedrani koja je okupila sve ove drage žene koje prave tortu makaranu i koje se cijeli život trude sačuvati njezinu vrijednost za budućnost. Imali smo jednu improvizaciju da one same između sebe izaberu koja je najbolja. Bile su sve definitivno najbolje – kazao je Vido Bagur.

 

Vedrana Vela Puharić uručila je priznanja sudionicama ovog internog natjecanja. To su bile Marijana Grubišić, Ljubica Zovko, Karmela Mateljak , Ivka Bušelić i Sonja Borić. I između sebe odlučile su da je najbolja torta koju je napravila Sonja Borić.

 

Nakon uistinu lijepe prezentacije makarane u Arte, devet torti makarana je podijeljeno posjetiteljima Čarobne kuće na večeri tradicije uz nastup djece i odraslih Folklornog ansambla “Tempet”.

 

J.Glučina

makarska logo